Gigantul fast-food intentiona sa deschida un magazin in Piazza del Duomo, dar primarul Florentei a respins propunerea, in iunie.

Decizia primarului a fost aprobata, in iulie, de o comisie tehnica infiintata cu scopul de a conserva centrul istoric al orasului. McDonald's, care si-a modificat propunerea initiala astfel incat sa se potriveasca instructiunilor orasului, cere acum daune.

Reprezentantii lantului fast-food sustin ca au fost discriminati si vor sa recupereze cei 17,8 milioane de euro pe care estimeaza ca ii va pierde in urmatorii 18 ani, potrivit ziarului italian Firenze Today. Acestia sustin ca planul lor urma sa respecte politicile locale, chiar introducerea in meniu a unor produse locale, precum cer masurile locale de comert.

„Suntem de acord ca mostenirea culturala si istorica si centrele istorice ale oraselor italiene trebuie sa fie protejate si garantate, precum si magazinele mici traditionale si istorice, dar nu putem accepta masuri discriminatorii care afecteaza libertatea initiativei private fara sa fie in avantajul cuiva”, au declarat reprezentantii McDonald's pentru BBC.

Primarul Florentei, Dario Nardella, sustine ca nu s-a creat un prejudiciu prin respingerea ofertei de a deschide un restaurant in Piazza del Duomo, renumita pentru arhitectura gotica si renascetista. „McDonald's are dreptul sa inscrie o aplicatie, pentru ca acest lucru este permis de lege, dar si noi avem dreptul sa spunem nu”, a spus acesta in fata consiliului, in 2016.