Cine vrea sa primeasca deducerile fiscale trebuie sa stranga tot anul bonurile fiscale de la cumparaturi. Dupa care, la final de an, trebuie sa mearga cu ele la ANAF, unde completeaza si o declaratie.

Pe baza acesteia si a veridicitatii bonurilor, inspectorii fiscali vor stabili procentul din impozitul pe venit pe care contribuabilul nu-l mai datoreaza statului. Acesta ar fi de maximum 20%, potrivit ministrului de Finante.

De exemplu, pentru un angajat cu salariul brut de 1.000 de lei, deducerea ar fi de 160 de lei pe luna, timp de doua luni si jumatate. Adica 400 de lei. Bani pe care altfel i-ar fi luat statul.

Consultantii fiscali sustin ca masura va crea haos in fiscalitate.

Adrian Bentea, consultant fiscal: "E o idee buna, dar foarte greu de pus in practica. De exemplu, cazul cel mai banal: salariatii. Acestia sunt impozitati prin stopaj la sursa, nu depun declaratii de venit, prin urmare va trebui sa modifici un intreg sistem care afecteaza 4-5 milioane de salariati."

Ministrul Eugen Teodorovici vrea ca deducerile fiscale sa intre in vigoare cat mai repede daca propunerea va fi acceptata si de companii.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finante: "La finalul unui an, contribuabilul sa-si poata deduce din cheltuielile pe care le face in timpul unui an pe o zona de produse unde evaziunea fiscala este destul de ridicata."

Potrivit statisticilor, zonele cu cea mai mare evaziune fiscala sunt comertul cu legume-fructe, piata carnii, dar si segmentul constructiilor. Pe de alta parte, pentru ca sunt nu mai putin de 18.000 de potential castigatori la loteria Bonurilor Fiscale organizata de Pasti, iar premiile ar fi undeva la 50 de lei de fiecare, cei de la finante vor sa schimbe mecanismul.

Eugen Teodorovici: "Sa putem extrage eventual din cei care participa in zona aceasta, un numar fix de bonuri astfel incat castigul sa fie unul consistent."

Asadar, loteria se amana pana in luna august, pentru perfectarea noului regulament.

Evaziunea fiscala a fost estimata la inceputul anului la peste 15% din Produsul Intern Brut, asta inseamna peste 20 de miliarde de euro bani nefiscalizati