Punerea in vanzare a acestor papusi a starnit un val urias de proteste din partea asociatiilor pentru drepturi civile din Statele Unite. In urma criticilor vehemente ale acestora, productia in serie a papusilor "Django" a fost stopata.

Papusile deja fabricate au continuat sa fie comercializate pentru o vreme pe eBay.com, insa administratorii site-ului au decis in cele din urma sa le retraga de la vanzare, considerand ca acele marionete ar putea fi considerate ofensatoare. "Papusile au fost retrase de la vanzare pentru ca ele incalcau politica noastra referitoare la categoria «Obiecte cu caracter ofensator»", a declarat Kari Ramirez, purtatoarea de cuvant a site-ului eBay.

Politica oficiala a site-ului eBay interzice comercializarea acelor obiecte "care sunt promovate intr-o maniera neadecvata, cu elemente de intoleranta fata de religie, de orientarea sexuala, de rasa sau de apartenenta la un grup etnic". Acest site de comert online aplica totodata o serie de restrictii in ceea ce priveste "limbajul ofensator din punct de vedere rasial sau etnic, obiectele cu caracter istoric, reproducerile si operele de arta si media".

Potrivit presei americane, comercializarea acestor papusi a fost autorizata de The Weinstein Company, compania care a produs filmul "Django Unchained", un western a carui actiune are loc in Mississippi, in perioada sclaviei, in care rolurile principale sunt interpretate de Jamie Foxx si Leonardo DiCaprio.

Filmul "Django Unchained" a fost nominalizat la mai multe categorii la viitoarea gala de decernare a premiilor Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film", insa aceasta pelicula a generat deja numeroase controverse in Statele Unite, din cauza folosirii repetate in dialogurile dintre actorii sai a unor expresii cu tenta rasiala.