Printre clientii Kreston Ukraine se numara retailerul german Metro, dar si alte companii, precum operatorul telecom Kievstar, controlat dse VimpelCom Rusia, si holdingul Mria, cu activitati in agricultura.

Cele doua companii nu au dezvaluit suma la care s-a facut tranzactia.

Praktiker a anuntat inca de la mijlocul anului trecut ca vrea sa iasa de pe piata ucraineana, unde avea 380 de angajati si magazine la Kiev, Liov, Mikolaiv si Makiivka.

"In prezent, Ucraina se afla intr-o situatie economica si politica complicata. In consecinta, sunt bucuros ca am reusit sa gasim un investitor care sa vrea sa cumpere toate cele patru magazine", a declarat Christopher Seagon, administratorul pentru insolventa al Praktiker International.

Praktiker Ucraina este a doua divizie a Praktiker International vanduta de catre Seagon, dupa operatiunile din Luxembourg.

Administratorul pentru insolventa se asteapta sa vanda mai multe dintre operatiunile din strainatate in urmatoarele saptamani.

Praktiker International are inca operatiuni in Bulgaria (9 magazine), Grecia (13 magazine), Polonia (24 de magazine), Romania (27 de magazine) si Ungaria (19 magazine), dupa ce s-a retras de pe pietele din Albania, Turcia, Luxembourg si Ucraina, potrivit site-ului companiei.

Praktiker vrea sa iasa si din Romania

Grupul german cauta cumparatori si pentru operatiunile din Romania, unde a avut, in 2012, vanzari de 142 milioane de euro.

"O casa de insolventa din Romania a fost desemnata pentru a vinde afacerile Praktiker de pe piata romaneasca, companie care are in proiectul nostru un magazin de dimensiuni mari. In prezent sunt in desfasurare negocierile pentru restructurarea contractului de inchiriere si pentru recuperarea datoriilor legate de chirii si de costuri de intretinere", potrivit unui raport al European Convergence Development Company, unul dintre actionarii parcului de retail Era shopping Centre din Iasi.

Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale.

In 2012, firma austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.

 Praktiker AG, compania-mama a grupului german, este in insolventa de anul trecut

Afacerile compa­niei de bricolaj, care a fost liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Praktiker are la nivel local o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua din Romania ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati, potrivit raportului finan­ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar. Spatiile in care functioneaza magazinele Praktiker sunt inchiriate.

Ziarul Financiar a scris in octombrie ca repre­zent­an­tii Praktiker au apelat la Casa de In­sol­venta Transil­vania pentru servicii de restructurare financiara in afara insol­ventei, evitand astfel o procedura care in cele mai multe cazuri lezeaza ima­ginea companiilor si afecteaza relatiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piata imo­biliara, Praktiker are semnate chirii cu­prin­se intre 7 si 9 euro/metrul patrat lunar, astfel ca in fiecare an compania pla­teste chirii cuprinse intre 15 si 20 de mi­lioane de euro pentru spatiile ocu­pate.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.