Preturile de anul trecut ale painii si cerealelor sunt cu 39% sub media Uniunii, nivel care confera Romaniei antepenultimul loc in UE, inaintea Bulgariei (48% sub media UE) si Poloniei (42% din media UE). Prima pozitie apartine Danemarcei (46% peste media UE).

In functie de pretul carnii, Romania ocupa penultima pozitie, cu un nivel cu 42% sub pretul mediu din spatiul comunitar, dupa Bulgaria (41% sub medie) si inaintea Poloniei (cu 44% mai mici decat media). Liderul clasamentului este tot Danemarca (31% peste medie).

In schimb, preturile de anul trecut la lapte, branza si oua sunt mai apropiate de media UE (cu 7% sub aceasta). In functie de acest indicator, ultimul loc in UE este ocupat de Polonia (37% sub medie). Pe primul loc se plaseaza Cipru si Irlanda (preturi cu 37% peste media UE).

Cele mai mari preturi la alimente si bauturi nealcooloce sunt in Danemarca (39% peste medie), iar cele mai mici se observa la Polonia (36 sub media europeana).

Totodata, Romania ocupa penultima pozitie dupa nivelul preturilor la tutun, cu 53% sub media europeana, depasind doar Bulgaria (54% din medie).

De asemenea, Romania a avut in 2009 cele mai mici preturi la bauturi alcoolice, acestea fiind cu 30% mai reduse fata de media Uniunii.

Anul trecut, nivelul preturilor unui cos comparabil de alimente si bauturi nealcoolice a fost de aproape doua ori mai mare in statele cele mai scumpe din UE decat in tarile cele mai ieftine, noteaza Eurostat.

Nivelurile comparative ale preturilor sunt exprimate in forma indicilor nivelurilor preturilor, mentioneaza biroul de statistica al UE. Acesti indici sunt calculati impartind paritatea puterii de cumparare dintr-un stat la cursul mediu anual de schimb al monedei nationale fata de euro.