In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 2,3% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 3,4%.

Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 2,3% iar vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 2,1%.

In luna noiembrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2016, comertului cu amanuntul in Romania a inregistrat o crestere de 1,4%, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Luxemburg (6,2%) si Estonia (1,7%).

Comertul cu amanuntul, de la o luna la alta, a scazut cu 0,4% in zona euro si cu 0,1% in UE 28, in principal ca urmare a faptului ca atat vanzarile de produse non-alimentare cat si vanzarile de alimente, bauturi si tigari au inregistrat o scadere de 0,3%.

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat ca in luna noiembrie 2016, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul fata de luna precedenta a crescut atat ca serie bruta cu 4,4% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,4%. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, a crescut ca serie bruta cu 10,5% iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 9,3%.