H&M, una dintre cele mai cunoscute francize din lumea modei, este supus presiunilor pentru a-si inaspri contractele cu furnizorii care achizitioneaza bumbac din Uzbekistan.

Uzbekistanul este unul dintre cei mai mari exportatori de bumbac din lume, dar, potrivit Asociatiei Internationale Anti-Sclavie, foloseste copii pentru recoltarea acestuia, cei mai tineri dintre ei avand noua ani. Drumul pe care bumbacul il parcurge de la sursa pana la distribuitori este greu de urmarit, asa ca marilor lanturi de magazine le este greu sa garanteze pentru provenienta acestuia.

H&M se alatura astfel mai multor nume din industria modei care au fost luate in vizor de catre Asociatia Internationala Anti-Sclavie. Aceasta a somat in repetate randuri companiile sa renunte la achizitionarea bumbacului din Uzbekistan.

Daca H&M nu va lua niste masuri evidente in acest sens, ne este foarte greu sa avem incredere ca produsele pe care le comercializeaza nu provin din tari in care se practica exploatarea juvenila. Vrem sa vedem ca sunt complet implicati in eradicarea acestui fenomen”, a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei.

“Ne aflam intr-o continua dezvoltare si dorim ca materiile prime pe care le folosim sa provina din surse verificate si de incredere”, au raspuns la randul lor reprezentantii companiei.

Mai devreme in cursul acestui an, IKEA a fost si ea acuzata ca a folosit prizonieri politici in procesul de fabricare al mobilei.

Grupul H&M are 2.500 de magazine la nivel global si aproape 200 numai in Marea Britanie.