66% dintre acestia prefera produsele romanesti, arata studiul INSCOP, realizat la cererea Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Pe de alta parte, 65,2% spun ca se aprovizioneaza si de la magazinele de cartier, iar 45,2% din pietele agro-alimentare. 

Pentru 65,1% dintre romani criteriul principal pentru alegerea locului cumparaturilor este calitatea produselor, iar pentru 58% conteaza distanta fata de locuinta. 

Majoritatea romanilor (72,6%) cred ca supermarketurile reprezinta un catalizator pentru economia nationala, iar 74,4% considera ca acestea stimuleaza dezvoltarea oraselor. De asemenea, 82,6% dintre respondenti considera ca acestea creeaza locuri de munca pe plan local, in timp ce 10,7% cred ca, dimpotriva, le distrug.

54,65% dintre intervievati apreciaza ca supermarketurile ofera salarii mai mari angajatilor decat micile magazine, in timp ce 18,4% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. 

Cei mai multi romani (71,5%) sunt de parere ca supermarketurile comercializeaza produse mai ieftine decat magazinele mici sau decat pietele, iar 84,1% spun ca aici se gasesc mai multe produse la preturi reduse decat in alte magazine. 

64,9% dintre romani considera ca supermarketurile ii ajuta sa economiseasca, in timp ce 22,8% dintre ei cred ca ii saracesc.

Cei mai multi (65,9%) cred ca produsele alimentare romanesti sunt mai bune calitativ decat cele straine, 27% sunt de parere ca acestea sunt comparabile calitativ, in timp ce doar 4,6% spun ca cele romanesti sunt mai proaste. In acelasi timp, 39,7% afirma ca produsele alimentare romanesti sunt la fel de scumpe precum cele straine, iar 28,8% considera ca sunt chiar mai scumpe. 

De remarcat ca romanii au pareri diferite despre ceea ce inseamna produs romanesc.

Pentru 36% este cel facut dupa o reteta romaneasca, 26,6% ca este orice produs care se fabrica in Romania, indiferent de originea ingredientelor, de nume si de brand, 21,6% considera ca produsul romanesc este cel traditional, iar pentru 12,9% este cel care are un nume romanesc. 

Masura inchiderii supermarketurilor in week-end nu este apreciata de populatie, 52,6% considerand ca ar avea ca efect cresterea cheltuielilor pentru cumparaturi, pe de-o parte, si pierderea unor locuri de munca (54,8%), pe de alta parte. In plus, vor avea de suferit si producatorii de alimente perisabile (61,4%), precum si firmele de transport (57,1%).

20,2% dintre intervievati merg la cumparaturi in week-end pentru alimente, produse de igiena si de curatenie a casei, fata de 5% care cumpara de la magazinele mici, iar 11,9% din piete.