Marja de profit operational a diviziei producatoare de autoturisme a BMW a scazut la 10,9% din vanzari anul trecut, de la 11,8% in 2011, potrivit unui comunicat transmis joi de companie, citat de Mediafax. 

BMW se pregateste pentru lansarea modelului GT Seria 3 si a unui coupe Seria 4, precum si a primului automobil electric produs de companie, masina de oras i3. 

Producatorul auto german spera sa inregistreze in 2013 cel de-al treilea record consecutiv de vanzari.

Piata europeana este in continuare in deriva si va scadea probabil in 2013 pentru cel de-al saselea an consecutiv, companiile auto incercand sa compenseze declinul de "acasa" prin consolidarea pozitiei in alte regiuni. Pentru producatorii de masini de lux, principalele piete vizate sunt China si Statele Unite. 

"Conditiile economice vor ramane probabil dificile pe multe piete. Grupul BMW se pregateste pentru provocarile tehnologice ale zilei de maine si se pregateste pentru crestere si profitabilitate", a declarat in comunicat directorul general al BMW, Norberg Reithofer. 

Actinile BMW au scazut joi la Frankfurt cu pana la 2,2%, la 69,7 euro, dar au recuperat ulterior din pierdere. Profitul inainte de dobanzi si taxe al BMW a crescut cu 3,5% anul trecut, la 8,3 miliarde euro, in principal datorita ultimelor 3 luni ale anului, cand rezultatul EBIT a urcat cu 14%. 

BMW a propus un dividend record de 2,5 euro pe actiune pentru 2012, fata de 2,3 euro pentru anul anterior.  Vanzarile companiei au crescut cu 12% anul trecut, la 76,8 miliarde euro. 

BMW a mai anuntat joi numirea lui Peter Schwarzenbauer in consiliul de administratie. Schwarzenbauer este fostul director de vanzari al Audi si se va ocupa de brandurile auto Mini si Rolls-Royce si de divizia de motociclete a BMW.