In salile institutiei au fost formati in ultimii 900 de ani scritorii, oamenii de stiinta si economistii care au schimbat lumea in care traim. 

In prezent, Romania este reprezentata la Oxford, cea mai buna Universitate din Regatul Britanic, de 82 de studenti. Mai multi ca oricand. In plus, de anul acesta, la Oxford se preda limba romana si alti zeci de romani predau sau conduc proiecte de cercetare in cadrul Universitatii. 

Cei 82 de romani de la Oxford sunt suficienti, de exemplu, cat sa ocupe peste 20 sau 30 de ani toate posturile de ministri, sefi de agentii si secretari de stat din Romania. Ar fi o adevarata revolutie in randul functionarilor publici. 

"Vanati" de cele mai mari firme ale lumii 

Deocamdata Vadim, Laura, Teodor, Emil si Ion, 5 dintre romanii care gandesc liber la Oxford, sunt vanati de multinationale de top din lumea intreaga si mai putin de instutiile din Romania. 

"Sunt foarte multe firme care vin si ne abordeaza. Cred ca avem 10 cine pe an numai la colegiul meu. Pur si simplu vin firme, ne scot la oras la masa. Ne prezinta firma lor si cat de grozavi sunt ei. Si ne ajuta sa aplicam pentru diverse pozitii. Aici pur si simplu am asa o senzatie ca se bat firmele pe noi

Toti cinci sunt extrem de competitivi, dar de la 2500 de kilometri departare de casa au invatat ca pentru a reusi capra vecinului nu trebuie sa moara, din contra trebuie sa se bucure de o viata lunga. Asa ca se ajuta intre ei . 

"M-au chemat pe mine chiar, nu stiu cum, m-au chemat sapatmana asta unii de la o banca"

- Credit Suisse te-a invitat?

- Da

- Eu le-am zis sa te cheme

- Serios?

- Da, primavara trecuta am facut un spring week la ei

- Deci toata viata ta, din tot ce vei castiga, 10% ii vei da lui Emil

Ce inseamna 10% din salariul unui proaspat absolvent de Oxford? Tineti minte , totul este in lire... 

"Un salariu mediu pentru un absolvent de la Oxford cred ca este 30.000 de lire

- Ala e un salariu bun

- Da e ok

- Daca voi reusi sa ajung unde vreau, salariile variaza intre 40.000 si 60.000 pe an". 

A locuit in cladirea unde s-a filmat Harry Potter 

Vadim Toader este in ultimul an la Christ Church College Oxford. Sta intr-una dintre cele mai frumoase camere din campus. Si-a castigat acest drept pentru ca este cel mai bun din grupa lui. 

"Daca iei premiul 1, intri in categoria de bursieri. Si bursierii aleg primii camerele. Asta mi-a permis sa ajung aici"  Aici, intr-o camera de student cat o garsoniera in Bucuresti are pat dublu, fotolii, canapele, mobilier din lemn masiv, vitralii si tavan cu stucaturi. 

"Anul trecut era un pic mai frumoasa camera dar si asta e OK

Vadim vorbeste serios, pentru ca anul trecut a locuit chiar in cladirea in care s-a filmat Harry Potter.  Tot pentru ca el este primul in clasa, nimeni din colegiul sau nu poate sa se aseze sau sa se ridice de la masa inainte ca Vadim sa spuna o rugaciune in latina.  In caz ca vi se pare cunoscuta incaperea...este desigur sala de mese de la scoala de vrajitorie. La Universitatea fondata in 1906 traditiile sunt regula.

Un an la Oxford inseamna cam 10.000 de lire pentru taxele universitare, cazare si mancare

Asa ca isi cheama parintii cu fiecare ocazie sa ii vada cum se supravietuiesc in cel mai competitiv mediu universitar din lume.  Nu va inchipuiti insa ca sunt niste supra-oameni care stau toata ziua cu nasul in carte iar noapte viseaza numere, formule sau citate din autori celebri. 

Romanii s-au "infiltrat" cu succes si au castigat respectul britanicilor. Oana Romocea lucreaza de 7 ani pentru universitate. Ea se ocupa de imaginea celei mai vechi si celei mai importante biblioteci din Oxford. Bodlain Library.

Aflati mai multe despre povestea celor 82 de romani pe www.stirileprotv.ro