„FOTE a fost foarte decent organizat”

„In primul rand este legat de numele <<olimpic>> si cu asta am spus tot. Dumnezeu ne-a dat noua si Carpatii. Din cand in cand ne mai da si zapada. Acest FOTE a fost foarte decent organizat. De exemplu, pista de biatlon este una de nivel mondial. Am primit o scrisoare de la presedintele Federatiei Internationale de Sport in care eram felicitati pentru organizare”, a explicat omul de afaceri.

Tiriac crede insa ca Brasovul ar putea face afaceri de cateva miliarde de euro pe an, cifra de afaceri, business-uri din care statul sa profite si sa atraga taxe. „Ma refer la pistele de schi. Amortizarea unui asemenea business se face in maximum 10 ani.”

„Treaba cu infrastructura, asta ma deranjeaza teribil. Eu pana la munte ma duc cu elicopterul”

Insa cand vine vorba despre infrastrutura, Tiriac recunoaste ca infrastructura, desi joaca un rol foarte important pentru Romania, practic nu exista. “Sunt 22-23 de ani si nu avem aproape nimic, am ramas singularizati in Europa. Nu am nicio problema cu Schengen, nici nu ma incalzeste, nici nu ma raceste. Fireste, este foarte bine sa ne bage, dar treaba cu infrastructura, pe mine asta ma deranjeaza teribil. Faptul ca nu suntem nici macar la nivel tarilor emergente.”

Omul de business recunoaste ca merge la munte cu elicopterul personal. „Spre rusinea mea, trebuie sa va spun ca eu pana la munte ma duc cu elicopterul. Nu-mi mai place sa conduc, iar cand stau in spate, nu am controlul asupra volanului. Dar este primordial sa ai autostrazi.”

In ceea ce priveste planurile autoritatilor de a termina autostrada Comarnic-Brasov pana in 2016, Tiriac sustine ca aceasta poate fi gata intr-un an si jumatate, cu conditia sa existe si bani si profesionistii care sa se ocupe.

"Dupa un turneu european de fotbal nu ai ramane cu atata cum ai ramane dupa Jocurile Olimpice

Intrebat ce sanse are Romania ca in 2020 sa faca parte dintr-un turneu european de fotbal, omul de business Ion Tiriac crede ca tara noastra ar putea avea acest potential. “Turneul european de fotbal exista, ramai cu ceva in spate, dar nu cu atat cum ai ramane de la jocurile olimpice. Uitati-va in urma la Barcelona, la Anglia, anul trecut. Barcelona era inainte un oras senzational, dar fara infrastructura. Din pacate, JO inseamna costuri, pe care in Romania nimeni nu stie sa le calculeze.”

“2020 e departe rau si foarte aproape, in acelasi timp, dar pana atunci nu se poate sa nu reusim sa scoatem si noi capul. Nu vreau sa cred ca n-o sa avem aia 2.000-3.000 de kilometri de autostrada, ca aeroporturile noastre or sa arate asa cum arata astazi”, adauga omul de business.

Omul de afaceri Ion Tiriac a fost primul invitat al lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti, Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica, pe Pro TV si voyo.ro.