Edward Snowden

Fostul agent NSA este, in functie de tabara in care te situezi, fie cel mai periculos om de pe internet, fie cel mai eroic, scrie Wired, preluata de Mediafax.

In cele 18 luni de la publicarea documentelor sale desecretizate, lumea a aflat despre colectiile masive de inregistrari telefonice detinute de NSA, eforturile agentiei de a slabi criptarea folosita nu doar de cetateni obisnuiti, dar si de guvernul american, lupta agentiei cu giganti ca Yahoo si Google pentru obtinerea de informatii despre clientii lor, precum si procedurile sale ofensive impotriva administratorilor de sistem din companiile de telecomunicatii cu scopul de a submina retelele lor celulare.

In opinia unora, Snowden a expus intr-un mod riscant operatiuni secrete cruciale care aveau obiectivul de a combate potentiali teroristi si alti adversari ai statului. Altii considera, in schimb, ca a indreptat un reflector mult dorit asupra unor programe care sfideaza legea sau care o calca pur si simplu in picioare.

Kim Jong-un

Desi nu se stie exact daca in spatele atacului cibernetic asupra companiei Sony s-a aflat sau nu Coreea de Nord, simpla sugestie ca liderul nord-coreean a fost in vreun fel responsabil pentru intruziunea si amenintarile fata de cinematografe a facut ca Sony sa anuleze initial lansarea filmului "The Interview", pentru ca apoi comedia sa debuteze online pentru un record de 18 milioane de dolari din vanzari.

Controversata productie a devenit astfel primul film major de studio care sa fie lansat online in aceeasi zi in care a fost lansat in cinematografe. Asadar, pe langa un arsenal periculor de arme nucleare aflat in posesie, Kim Jong-un este considerat acum si un primejdios factor influent la nivelul pietei globale.

Cody Wilson

La umai 26 de ani, Cody Wilson si-a construit deja o cariera dintr-o serie de proiecte digitale considerate cele mai controversate din istorie. Un libertar radical, Wilson si-a castigat celebritatea prin inventarea primei arme complet printabile in format 3-D, Liberator. Scopul sau: sa permita oricui, in orice colt al lumii, sa creeze cu un singur click o arma letala din plastic, iar prin acest lucru sa demonstreze cum noile tehnologii pot reduce intreaga notiune de regula la ceva perimat. Recent, tanarul a colaborat cu Amir Taaki pentru Dark Wallet ("portofelul intunecat"), o aplicatie care sterge urma monedelor bitcoin.

Amir Taaki

Pe masura ce sistemul de plata digital Bitcoin a devenit regularizat de institutii financiare de baza, Taaki s-a luptat pentru a aduce "cripto-valuta" inapoi la radacinile sale: independenta, incontrolabila si subversiva. Alaturi de Cody Wilson, Taaki a condus procesul de dezvoltare a Dark Wallet, programul care permite cheltuirea bitcoin fara sa fie depistata, asigurand folosirea sa in economia "internetului intunecat" si alte aplicatii nu foarte legale.

Mai devreme in acest an, a castigat un hackathon (maraton de hacking) din Toronto dupa ce a scris codul pentru DarkMarket, un prototip pentru o piata de bitcoin unul-la-unul care ar putea aduce comertul din piata neagra online le un nivel imun fata de aplicarea legii.

Verto

Verto este pseudonimul administratorului site-ului Evolution, cea mai mare piata anonima a internetului. Verto este si fondatorul forumului Tor Carding, o piata anonima pentru numere de carduri de credit furate. Evolution a strans pana in prezent mai mult de 22.000 de oferte de produse majoritar ilegale, printre care si arme si date de pe carduri de credit furate.

Agentia Nationala de Securitate a SUA

Desi NSA nu ar trebui, in sensul traditional al notiunii, sa reprezinte un pericol pentru societate, 18 luni de dezvaluiri despre activitatile de supraveghere ale agentiei - si cele ale partenerei britanice GCHQ - au scos in evidenta pericolul real pe care multe dintre actiunile sale il constituie pentru internet. Da, NSA are ca atributie colectarea de semnale secrete impotriva tintelor suspectate de amenintarea sigurantei nationale. Dar slabirea standardelor si a algoritmilor de criptare, sabotarea de retele intregi de telecomunicatii si plantarea de microfoane pe cablurile subacvatice ale unor companii private precum Google sau Yahoo arata cat de periculoasa si scapata de sub control poate fi agentia, scrie Wired.

Corporatia Harris si Serviciul serifilor Federali din Statele Unite

Cele doua institutii sunt cunoscute pentru eforturile pe care le depun pentru ascunderea de catre public si instantele judecatoresti de informatiile privind utilizarea de catre aparatele legii de tehnologia turnurilor false de telecomunicatii. Acestea simuleaza turnurile de telefonie mobila ca sa se conecteze la telefoane si alte dispozitive pentru a le afla localizarea. Agentii federale si locale de aplicare a legii folosesc dispozitivele de ani buni, deoarece contractele lui Harris includ o clauza de confidentialitate care le interzice clientilor divulgarea informatiilor, inclusiv fata de judecatori, privind utilizarea acestei tehnologii.