Potrivit realizatorilor cercetarii, in urmatorii patru ani, traficul de date in cloud va ajunge la 14,1 zetabytes (ZB), de la 3,9 zetabytes cat este in prezent, iar video streamingul reprezinta principalul generator de trafic in segmentul consumer.

Printre tendintele remarcate de catre specialisti se afla faptul ca, pana in anul 2020, majoritatea fluxului de date (92%) va fi procesata de centre de date in cloud si doar 8% de cele traditionale.

De asemenea, capacitatea de stocare a centrelor de date creste constant, cu 1,8 ZB, de aproape 5 ori fata de 2015, in timp ce volumul de date stocate pe diferitele dispozitive conectate la internet va fi tot de 5 ori mai mare decat cel stocat in centrele de date, pana in 2020.

Specialistii considera ca Internet of Things (IoT) va fi un generator masiv de date, la nivel global, cu trafic directionat din centre de date catre dispozitive/utilizatori de 275 de ori mai mare.

In privinta cloudului public, statistica releva ca, in urmatorii patru ani, 68% din procesele/aplicatiile de acest tip vor rula din centre de date publice, in crestere de la 49% in 2015. Pe de alta parte, pana in 2020, aproape o treime (32%) dintre aceste procese vor rula din centre de date private.

"Ponderea aplicatiilor business va scadea de la 79% la 72%. 29% vor fi folosite pentru computing si 24% pentru colaborare. Alte 22% vor fi generate de baze de date /aplicatii analitice/Internet of Things (IoT). Pana in 2020, fluxurile de date generate de consumatori finali vor avea o pondere de 28% din total. Continutul video si retelele de socializare sunt cele mai mari generatoare de trafic: streaming-ul video va genera 34% din traficul total, retelele sociale 24% si cautarile online 15%", noteaza realizatorii studiului.

Conform Cisco, 59% dintre utilizatorii de Internet vor folosi solutii personale de stocare in cloud pana in 2020, fata de 47%, in 2015, in timp ce consumatorii vor genera un trafic lunar de 1,7GB pe luna prin solutii de stocare, in crestere de la 513 MB, cat se inregistrase anul trecut.

Cisco Global Cloud Index (2015-2020) a fost dezvoltat pentru a estima tendintele si cresterea traficului in cloud. Raportul este complementar unor studii, precum Cisco Visual Networking Index, oferind informatii despre trendurile care afecteaza centrele de date si arhitecturile cloud.