Contul de socializare al agentiei de presa a fost deturnat, iar hackerii au transmis mesajul “Breaking news: Doua explozii au avut loc la Casa Alba si Barack Obama este ranit”.

Fiind una dintre cele mai de incredere surse de stiri din America, la scurt timp de la publicarea sa, anuntul a avut repercusiuni in piata, indicele Dow Jones scazand cu 1% in doar doua minute. Si alti indici bursieri importanti, cum ar fi S&P, au suferit modificari asemanatoare.

Pierderile au fost recuperate rapid, dupa ce toata lumea si-a dat seama ca e vorba de o alarma falsa, dar situatia a creat ingrijorare, cu atat mai mult cu cat vine la putin timp dupa atacul de la maratonul din Boston.

Puteti fi linistiti, cercetam cazul. Nu pot sa va spun exact cum sta treaba in momentul asta sau ce cautam, dar vrem neaparat sa intelegem asemenea rasturnari de situatie, indiferent ca au loc pe o durata scurta de timp”, a declarat Daniel Gallagher, comisarul SEC.

Canalul de stiri Russia Today a fost unul dintre putinele care a cazut in capcana, repostand mesajul pe contul lor, cu mentiunea ca urmeaza sa aduca si alte informatii. La Washington, corespondentul AP, Julie Pace, a fost nevoita sa isi intrerupa relatarea de la Casa Alba, ca sa infirme zvonul.

Se pare ca hackerii au deturnat contul de Twitter al Associated Press, asa ca orice a fost postat de curand este in mod evident eronat”, a precizat aceasta.

Pot sa spun c a presedintele este foarte bine, tocmai ce am fost cu el”, a tinut sa adauge si Jay Carney, secretarul de presa al Casei Albe.

Atacul a fost revendicat de Syria Electronic Army, grupare despre care se spune ca ar avea parte de sprijinul tacit al presedintelui sirian Bashar al-Assad. O serie de glume la adresa Associated Press au aparut apoi in spatiu cibernetic, dupa anuntul facut.

Potrivit AP, incidentul a venit in urma mai multor tentative de furt a parolelor jurnalistilor. Si contul de Twitter pentru mobil, @AP_Mobile, a cazut prada unui asemenea atac, asa ca un purtator de cuvant a declarat ca toate conturile de Twitter ale agentiei vor fi temporar suspendate, pana cand se va putea garanta asupra securitatii lor.

Atacul cibernetic este ultimul dintr-o serie care a afectat si alte organizatii din presa internationala, inclusiv New York Times si Wall Street Journal.