Un purtator de cuvant al Facebook a confirmat pentru Wired ca responsabilii pentru acest serviciu din cadrul companiei au incheiat implementarea acestei facilitati pentru toti utilizatorii serviciului de mesagerie in ultimele doua-trei saptamani.

Aceasta functionalitate va permite de acum utilizatorilor serviciului sa beneficieze de comunicare criptata, de tipul utilizator-utilizator, astfel incat nici Facebook si nici agentiile federale de aplicare a legii nu vor putea acces acces la continutul convorbirii respective.

Utilizatorii serviciului vor fi intampinati cu un mesaj de avertizare in care li se aduce la cunostinta faptul ca functionalitatea Conversatii Secrete este de acum disponibila in serviciul Messenger, iar cei care au o versiune anterioara a aplicatiei vor fi nevoiti sa faca actualizarea acesteia. Cei de la Facebook au implementat functia valabilitatii mesajelor care este disponibila pe platforma Snapchat, astfel incat utilizatorii pot opta ca mesajele lor transmise sa aiba o valabilitate de cateva secunde sau chiar o zi.

Functia de "Conversatii Secrete" foloseste un algoritm similar de criptare ca al aplicatiei Signal, realizata de organizatia nonprofit Open Whisper System, apreciata pentru protocolul de criptare implementat pe aplicatia proprie care este disponibila de mai mult timp atat pe sistemele mobile Android cat si pe iOS.

Cei de la Facebook au anuntat si au inceput sa testeze aceasta functionalitate in varianta beta pentru unii utilizatori inca din luna iulie. Recent si cei de la Google au lansat o aplicatie similara Allo, care include optiunea criptarii comunicarii intre utilizatori.

Spre deosebire de Signal sau WhatsApp, functionalitatea Conversatii Secrete a Messenger trebuie selectata manual de utilizator la inceputul fiecarei convorbiri, nefiind prestabilita ca atare de aplicatie. Cei de la Facebook au optat pentru aceasta metoda de selectare manuala de catre utilizator a functiei pentru a evita pe viitor cazuri similare celui din Brazilia cand politia a cerut in repetate randuri conducerii locale a WhatsApp sa ofere date despre anumiti utilizatori ai aplicatiei pe numele carora era desfasurata o ancheta penala. Serviciul Conversatii Secrete al Messenger suporta schimbul de mesaje, fotografii si emoticoane, insa deocamdata nu este disponibil pentru imagini in miscare (GIF-uri), clipuri, conferinte video, comunicare voce sau plati online, scrie zdnet.com.