Utilizatorii rețelei vor putea în curând să acceseze serviciul Watch, care oferă posibilitatea de a urmări diverse show-uri, unele dintre ele produse direct de rețeaua de socializare.

Funcția Watch va putea fi personalizată, astfel încât utilizatorii să poată urmări emisiunile pe care le doresc, în funcție de preferințe. Aceștia vor putea, totodată, să lase comentarii și să se conecteze cu prietenii lor, în grupuri dedicate pentru discuții despre show-urile urmărite.

Când privești o emisiune nu trebuie să fii pasiv. Poate fi o șansă de a împărtăși experiența și de a uni oameni cărora le pasă de aceleași lucruri”, a scris CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, într-o postare pe Facebook.

Serviciul video este disponibil de ceva timp pe Facebook, dar până acum a fost dominat de clipuri făcute de amatori sau de mici filmulețe postate de presă.

Cea mai mare rețea socială din lume a adăugat o opțiune pentru video anul trecut, dând de înțeles că ar putea să producă propriul continut. Acest serviciu va deschide o nouă oportunitate pentru Facebook de a face bani, pe măsură ce show-urile prezentate pe rețeaua de socializare vor atrage publicitate masiv.

Astfel, Facebook intră pe o piață deja aglomerată și în continua creștere, aceea a site-urilor de streaming video, ca YouTube și Netflix, dar și a televiziunilor clasice. Disney a anunțat, totodată, că renunță la contractul cu Netflix, pentru a-și crea propria rețea de streaming video, din 2019.

Facebook a anunțat deja o serie de evenimente sportive pe care le va transmite, precum și emisiuni de gătit sau show-uri realizate de National Geographic.

Agenţia de presă Reuters scria, în urmă cu două luni, citând mai multe surse din interior, că Facebook a încheiat acorduri cu o serie de companii precum Vox Media, BuzzFeed, ATTN şi Group Nine Media pentru realizarea unor show-uri dedicate viitorului sau serviciu video.

Serviciul video de la Facebook ar urma să aibă două tipuri de conţinut de divertisment: show-uri cu episoade cu o durată între 20 şi 30 de minute, pe care le va deţine, şi show-uri mai scurte, cu scenariu sau fără, cu durate între 5 şi 10 minute, pe care nu le va deţine, potrivit surselor menţionate. Utilizatorii vor vedea reclame în ambele tipuri de conţinut – de lungă durata şi de scurtă durata.

Toate sursele au vorbit sub protecţia anonimatului, pentru că acordurile încheiate de Facebook sunt confidenţiale.

Demersul Facebook de a achiziţiona şi de a licenţia conţinut original face parte din planul companiei de a atrage venituri mai mari din publicitate. Astfel, compania intră în competiţie cu YouTube Red deţinut de Alphabet Inc. şi cu platforma Discover a Snapchat, precum şi cu televiziuni tradiţionale.

Mark Zuckerberg le-a spus investitorilor, în luna mai, că Facebook plănuieşte să obţină un ”conţinut-ancora”, care să atragă utilizatorii să utilizeze serviciul video în aplicaţia companiei.

Facebook va plăti până la 250.000 de dolari pentru show-urile mai lungi, cu scenariu, pe care le va deţine, împrumutând din strategia aplicată cu succes de Netflix Inc şi Amazon.com Inc. Ambele companii deţin o parte din conţinutul pe care îl oferă abonaţilor.

Pentru show-urile mai scurte, Facebook va plăti de la 10.000 de dolari la 35.000 de dolari pentru fiecare show şi le va oferi creatorilor 55% din veniturile încasate din publicitate, potrivit surselor.

De asemenea, surse citate de The Wall Street Journal declarau, în lua iunie, că Facebook negociază cu studiouri de la Hollywood pentru a produce show-uri de televiziune bazate pe scenarii, compania intenţionând să lanseze programe originale până la sfârşitul verii. Reprezentanţii Facebook au spus în cadrul unor întâlniri cu agenţii hollywoodiene că sunt dispuşi să aloce bugete de producţie de până la 3 milioane de dolari pe episod.

În ultimele luni, compania a început să testeze piaţă cu materiale video în direct din domeniul sportului. Cel mai recent, a încheiat un acord cu Liga americană de baseball pentru a transmite 20 de meciuri în acest sezon.

Compania are intenţia de a lucra cu o serie de creatori de ştiri şi entertainment care sunt deja activi pe Facebook şi au un număr mare de utilizatori care le urmarresc paginile. Vox, BuzzFeed, ATTN şi Group Nine Media – compania-mama a Thrillist, NowThis şi The Dodo - vor produce conţinuturi de scurtă durata pentru noul serviciu al Facebook, potrivit surselor citate de Reuters.