Incepand din aceasta toamna, Facebook are de gand sa lanseze un serviciu de reclame video de 15 secunde sau mai putin, care sa fie ilustrate pe toate dispozitivele conectate la Internet, lucru ce ar putea insemna incasari zilnice de aproximativ doua milioane de dolari.

Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, spoturile vor aparea, cu precadere, in pagina de news Feed a membrilor inregistrati. In vreme ce publicitarii isi pregatisera deja campaniile pentru a fi rulate la inceputul acestei veri, Facebook a tot amanat momentul lansarii. Conform acelorasi surse, mai multe branduri majore au acceptat deja sa cumpere spatiu publicitar pentru serviciul ce urmeaza sa fie lansat in toamna.  

Si daca utilizatorii retelei nu vor fi prea incantati de o noua avalansa de reclame, actionarii site-ului vor avea cu siguranta motive de bucurie.  

Potrivit unui raport al Morgan Stanley, reclamele video inserate vor genera venituri de peste un miliard de dolari in 2014, o previziune indrazneata, avand in vedere ca serviciul nu a fost nici macar lansat deocamdata. Suma ar insemna 1% din totalul cheltuielilor cu publicitatea pe TV in Statele Unite.

Dar vestile imbucuratoare pentru Facebook nu se opresc aici. Tot Morgan Stanley preconizeaza ca incasarile din reclame ar putea aduce retelei pana la 6,5 miliarde de dolari, pana in anul 2020. 

Raportul a fost intocmit de analistii Scott Devitt, Jordan Monahan si John Egbert si se bazeaza, in principal, pe o serie de rapoarte media provenite din publicatii economice de top, precum Bloomberg sau Financial Times.

Tot ei sunt de parere ca, desi ar putea fi lansat la sfarsitul acestui an, serviciul va ramane deschis numai utilizatorilor americani in cea mai mare parte din 2014. Astfel, Europa ar putea fi inclusa in schema la sfarsitul anului viitor, Asia se va alatura in 2015, in timp ce restul pietelor vor fi afectate de schimbare abia spre sfarsitul lui 2016.   

"Raportul sugereaza ca reclama va rula initial fara sunet. Cand utilizatorul va da drumul la sunet, clipul va incepe sa ruleze de la inceput. Daca un utilizator nu este interesat sa urmareasca materialul, el sau ea va putea pur si simplu sa treaca peste. Reclamele se vor rezuma la 15 secunde, potrivit surselor agentiei", se arata in studiu.  

Facebook da oricum semne de cresteri impresionante in termeni de bani primiti din publicitate. Compania a anuntat castiguri de 1,6 miliarde de dolari din acest sector, numai in trimestrul al doilea, in urcare cu 61% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De cand a fost facut acest anunt, la sfarsitul lunii iulie, actiunile Facebook au crescut cu peste 45%.  

Reteaua de socializare nu va fi insa singura companie de social media care sa beneficieze din aceasta directie. Conform datelor cercetarii, si reclamele video de pe YouTube ar trebui sa genereze in 2013 venituri de peste 4 miliarde de dolari, si de aproape 20 de miliarde pana in 2020.  

Ramane de vazut insa cum vor intampina userii schimbarea si in ce masura se vor arata deranjati de un nou val de publicitate intr-un mediu oricum dominat de aceasta.