IBM Q System One este primul calculator cuantic comercial, o realizare care a fost posibilă graţie unei unităţi care permite funcţionarea în afara condiţiilor speciale de laborator, scrie News.ro.

În locul tranzistorilor, computerele cuantice folosesc qubiţi, care pot avea simultan mai multe poziţii (1 şi 0 în acelaşi timp) şi care vor putea fi de mii de ori mai rapide decât calculatoarele actuale.

Cei de la IBM au reuşit să integreze într-o carcasă toate componentele cuantice necesare, alături de componente de PC tradiţionale.

Unitatea are dimensiuni mari, comparativ cu unitatea unui PC actual, fiind un cub cu latura de aproximativ 2,74 metri. Piesele responsabile de funcţionarea cuantică sunt grupate într-un fel de candelabru agăţat pur şi simplu de latura superioară.

Cei de la IBM promovează Q System One ca primul computer cuantic care poate fi folosit în scopuri comerciale şi de cercetare.

Q System One are 20 de qubiţi şi este departe de puterea de procesare promisă de tehnologia cuantică, însă producătorul aminteşte că este un sistem la care se poate face upgrade şi, de asemenea, este uşor de întreţinut (comparativ un calculatoarele cuantice de până acum care nu puteau funcţiona în afara unui laborator cu temperatură controlată).

Pentru crearea unităţii primului computer cuantic comercial IBM a colaborat cu Map Project Office, Universal Design Studio şi Goppion, compania care a dezvoltat carcase de protecţie, printre altele, pentru bijuteriile casei regale din Marea Britanie şi pentru pictura Mona Lisa.