Intr-un comunicat preluat de Reuters, Yahoo precizeaza ca datele furate ar putea include numele, adresele de e-mail, numerele de telefon, datele de nastere si parolele hash (criptate), dar nu si parolele ca atare, datele referitoare la cardurile de credit sau informatii privind conturile bancare.

Yahoo colaboreaza cu autoritatile din Statele Unite pentru elucidarea acestui caz de piraterie informatica.

Gigantul american anunta si in august ca investigheaza o posibila accesare ilegala de date a serverelor sale, dupa ce numele, parolele si datele de nastere a circa 200 de milioane de utilizatori au fost scurse in mediul online.

Informatiile ar putea fi din 2012 si sunt puse la vanzare de hackerul cunoscut ca ''Peace'' pentru trei bitcoini, sau aproximativ 1.860 de dolari. Cei de la Yahoo! transmiteau atunci ca fac verificari in acest sens.

''Yahoo! lucreaza intens pentru pastrarea sigurantei utilizatorilor'', preciza compania in comunicat, adaugand ca ''ii incurajeaza intotdeauna pe utilizatori sa aiba parole puternice si sa foloseasca parole diferite pentru diferite platforme''.

Portalul online de tehnologie Motherboard a indicat ca a reusit sa obtina cateva mostre din datele puse la vanzare online si a descoperit ca majoritatea corespundeau unor conturi ale serviciului de posta electronica al Yahoo! dar nu functionau, fiind afisate mesaje care indicau ca acele adrese electronice nu functioneaza sau ca respectivele conturi de utilizator au fost dezactivate sau oprite.

Deocamdata nu se stie daca problemele de securitate de la Yahoo! vor afecta preluarea gigantului IT de catre operatorul de telecomunicatii Verizon, care a anuntat in vara ca a ajuns la un acord de 4,83 mld. dolari, pentru achizitia companiei.

Operatiunile de baza ale Yahoo! includ renumitele servicii online precum Yahoo! News sau Yahoo! Mail. Achizitia, care ar urma sa se finalizeze in 2017, exclude insa lichiditatile Yahoo!, un portofoliu de licente precum si participatiile pe care grupul le detine la grupul chinez Alibaba si Yahoo! Japan.

Verizon, cel mai mare operator de telefonie mobila din SUA, este interesat sa combine operatiunile Yahoo! cu cele ale AOL, pe care le-a achizitionat anul trecut pentru 4,4 miliarde de dolari.

Vanzarea activelor Yahoo! din domeniul internetului mai lasa companiei doar o participatie de 35,5% la Yahoo! Japan si un pachet de 15% din actiunile companie chineze de comert electronic Alibaba Group Holding Ltd.

Cum iti protejezi datele personale de hackeri

Ca urmare a bresei de securitate de la Yahoo!, specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender recomanda utilizatorilor sa urmeze cateva sfaturi de securitate menite sa reduca riscul incidentelor in urmatoarea perioada. Yahoo este unul dintre cele mai populare servicii de e-mail folosite Romania.

1. Schimbati parola contului in cel mai scurt timp si asigurati-va ca folositi metode de autentificare in mai multi pasi, adaugand parolei clasice, in mecanismul de logare, si numarul de telefon personal sau intrebari suplimentare de securitate. Schimbarea parolei este recomandata pentru toate conturile unde respectiva adresa de e-mail e folosita in procesul de logare. Este important sa nu refolositi pe viitor vechea parola!

2. Fiti atenti la campanii de phising (inselaciune). De regula, raufacatorii profita de brese de securitate puternic mediatizate pentru a trimite e-mail-uri catre milioane de utilizatori in numele companiei afectate. Cum utilizatorii se asteapta sa primeasca in aceasta perioada e-mailuri care sa explice impactul bresei asupra datelor personale, sansele ca acestia sa deschida un mesaj provenit in mod aparent de la Yahoo cresc semnificativ.

3. Instalati o solutie de securitate pentru a reduce riscul infectarii in cazul accesarii unor linkuri sau fisiere atasate cu continut periculos. Prin accesarea unor paginii de internet infectate, utilizatorii pot descarca involuntar chiar amenintari de tip ransomware care blocheaza accesul la fisiere si solicita plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare.

"Bresele care se materializeaza in furt de date au impact pe termen lung. Nu de putine ori hackerii care intra in posesia acestor informatii abordeaza victimele prin e-mail-uri care par ca vin din partea companiei afectate. Deoarece victima se asteapta sa fie contactata, aceasta e mai dispusa sa dea click pe linkurile incluse sau sa divulge informatii suplimentare solicitate de hackeri”, precizeaza Bogdan Botezatu, specialist in securitate cibernetica al Bitdefender.

Yahoo! a fost infiintata in 1994, intr-o rulota, de doi absolventi de la Stanford si alaturi de AOL a fost unul dintre pionierii internetului. Cu timpul insa, compania a pierdut batalia cu Google la capitolul motoare de cautare, iar apoi Facebook i-a luat fata in revolutia retelelor sociale si a dispozitivelor mobile. Yahoo! are, in prezent aproximativ 11.000 de angajati la nivel mondial.

Marissa Mayer, numita in fruntea Yahoo! in vara lui 2012 pentru a relansa afacerile companiei, a anuntat la inceputul lunii februarie ca are intentia de a analiza mai multe "alternative strategice" pentru operatiunile de baza din domeniul Internetului si de asemenea sa reduca efectivele companiei cu 15%.