Grupul american a anuntat ca noul sistem de operare va fi la dispozitia clientilor din aceasta vara, in 190 de tari si in 111 limbi.

Microsoft anuntase deja ca Windows 10 va fi o actualizare gratuita a sistemelor de operare Windows 7 si Windows 8.1, daca utilizatorii de PC-uri si tablete vor descarca noul soft in primul an de la lansare.

Actualizarea va fi de asemenea gratuita pentru telefoanele cu soft Windows Phone 8.1, precum si pentru sistemul de jocuri Xbox One.

Decizia de a lansare a Windows 10 in vara a fost oarecum surprinzatoare, avand in vedere traditia companiei de a lansa noile versiuni ale sistemului de operare toamna.

Microsoft ar putea spera ca noile facilitati oferite de Windows 10, precum Xbox, vor atrage cumparatorii de PC-uri. Potrivit companiei de cercetare a pietei NPD Group, vanzarile de PC-uri catre persoane fizice au crescut cu aproape 3% in sezonul de dinaintea inceperii scolilor, dar cele de PC-uri cu sistem Windows au scazut cu 3% fata de anul precedent. In schimb, vanzarile de computere Mac ale Apple au urcat cu 14%, iar cele cu sistemul Chrome OS al Google cu 37%.

Browserul de Internet care va insoti Windows 10, cunoscut deocamdata sub numele de Spartan, a fost construit de la zero si nu se va numi Internet Explorer, dar The Guardian considera ca informatiile privind renuntarea totala la vechiul brand sunt exagerate.

Noul browser nu va fi compatibil cu toate aplicatiile si serviciile construite pentru Internet Explorer, astfel ca vechiul browser va fi disponibil in continuare pentru Windows 10, ca si pentru Windows 8,7 si Vista. In aceste conditii, este improbabil ca firmele care utilizeaza Internet Explorer sa treaca prea curand la noul browser.