Studiul a fost realizat de IIBR cu ajutorul metodei CAWI (studiu online) in cadrul proiectului "Internetul in viata de zi cu zi", care a inclus cinci tari: Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania. In fiecare tara, studiul a cuprins 1.000 de respondenti in varsta de cel putin 15 ani, care folosesc internetul in mod regulat (cel putin o data pe saptamana).

Potrivit acestui studiu, romanii apreciaza tabletele si smartphone-urile mai mult decat polonezii si maghiarii, vor sa fie online chiar si atunci cand se afla pe o insula pustie, au inceput sa urmareasca mai mult videoclipuri de pe internet decat programe TV, dar sunt inca reticenti in privinta platilor online.

Trei sferturi din romani acceseaza pagini de socializare

Insa numai 32% dintre romani folosesc internetul aproape in fiecare zi (in medie), cel mai scazut procent dintre cele cinci tari incluse in studiu, aproape jumatate fata de Ungaria (62%) si Slovacia (61%). Aproape jumatate dintre romani (45%) intra pe internet cel putin o data pe saptamana, potrivit datelor Eurostat.

De asemenea, 67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decat in celelalte cinci tari analizate in cadrul studiului.

Romanii par sa fie foarte deschisi fata de noutatile tehnologice, cum ar fi cautarea vocala: 60% dintre respondenti sunt deschisi la acest tip de inovatii, cel mai mare procent dintre toate cele cinci tari.

In plus, 75% acceseaza paginile de socializare si 72% comunica online prin mesaje text, insa femeile socializeaza mai mult pe internet decat barbatii.

Conform studiului, daca ar ajunge pe o insula pustie, jumatate dintre femei ar alege sa ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. In cazul barbatilor, prima optiune este un cutit (36%), insa la o distanta foarte mica de dispozitivul conectat online (34%)

Laptop-urile si calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru cautari online, in timp ce smartphone-urile si tabletele se folosesc pentru accesarea retelelor de socializare.

O treime dintre romanii aflati in mediul online intra pe internet de indata ce se trezesc.

Doar un sfert dintre cei care intra pe internet fac operatiuni bancare

Insa, potrivit aceluiasi studiu, banii si internetul nu se impaca atat de bine: numai 35% dintre cei care intra pe internet fac operatiuni bancare astfel (pe ultimul loc intre cele cinci tari), iar romanii sunt penultimii in ceea ce priveste cumparaturile online (60%).

In plus, romanii sunt cei mai impatimiti autori de bloguri dintre toate tarile participante in studiu: 12% detin bloguri, in timp ce in celelalte tari procentul abia ajunge la 7%.

Dupa cautarea pe internet, mediile de socializare sunt principalul motiv al accesarii internetului de romanii conectati: 75% dintre ei intra frecvent pe retelele de socializare. Facebook este lider incontestabil - 97% dintre romanii care folosesc mediile de socializare au un cont pe aceasta retea. De asemenea, Google+ este a doua retea ca popularitate in Romania, cu un procent de 44% din utilizatorii de retele de socializare. Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter, Instagram este cea mai raspandita activitate pe smartphone si pe tableta in cazul romanilor - 58% utilizatori pe smartphone si 45% pe tableta.

Romanii conectati la internet isi petrec majoritatea timpului liber online. Navigarea pe internet in cautare de stiri si intamplari interesante este principala activitate in timpul liber a romanilor conectati (58%). Retelele de socializare si folosirea instrumentelor de comunicare online sunt printre activitatile preferate de petrecere a timpului liber (41%), imediat dupa programele TV (49%). Atractia online-ului este atat de mare incat primul obiect ales sa il ia pe o insula pustie este, in medie, un dispozitiv conectat la internet (41%), mai important decat un prieten (37%) sau un cutit (26%). Majoritatea romanilor isi incep ziua online: utilizatorii impatimiti intra pe internet de indata ce se trezesc (32%), un sfert dintre ei, in timpul rutinei de dimineata si 5%, in drum spre scoala.

Fondata in 1998 de Larry Page si Sergey Brin, Google este astazi o companie prezenta pe toate marile piete globale. Google are sediul central in Silicon Valley si birouri in America de Nord si de Sud, Europa si Asia.

Google, proprietarul celui mai popular motor de cautare pe internet, a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou in Bucuresti, echipa din Romania fiind coordonata de Dan Bulucea.