El a prezentat rezultatele a trei studii realizate la nivel mondial pe această temă, România aflându-se la coada clasamentului european în fiecare dintre ele.

"Toate aceste studii iau în calcul factorul uman şi modul în care ţările folosesc şi adoptă tehnologiile digitale. Primul este un studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite, unde România se plasează pe ultimul loc în UE. Acest clasament se uită la indicele infrastructurii de telecomunicaţii, indicele capitalului uman şi indicele serviciilor online", a spus Farkas, citat de Agerpres.

Al doilea studiu, DESI, realizat de Comisia Europeană, ia în calcul competitivitatea digitală, iar România este pe ultimul loc în UE şi aici.

În acest raport, în ceea ce priveşte capitalul uman (utilizarea internetului, competenţele digitale de bază şi avansate), suntem pe locul 28 în UE, din cauza dificultăţii de a atrage şi a păstra specialişti pentru dezvoltarea de servicii publice digitale eficiente.

Tot pe ultimul loc se află România şi din punctul de vedere al utilizării internetului (utilizarea de către cetăţeni a conţinutului, comunicaţiilor şi a tranzacţiilor online), din cauza faptului că 25% din populaţie nu a folosit niciodată internetul, doar 17% din companii utilizează tehnologii sau mijloace de comunicare online.

La capitolul conectivitate (serviciile fixe de bandă largă, serviciile mobile de bandă largă şi preţurile), ţara noastră este pe locul 22 în UE, din cauza decalajelor privind conexiunea mobilă şi de internet între mediul urban şi cel rural.

La integrarea tehnologiei digitale (digitizarea companiilor şi comerţul electronic), România este pe locul 28 în UE, din cauza slabei integrări a sistemelor IT din administraţia publică, iar, în privinţa serviciilor publice digitale (e-guvernare şi e-sănătate), suntem pe locul 26, din cauza gradului scăzut de încredere în utilizarea serviciilor bancare online şi a platformelor digitale.

Pe primele locuri din UE sunt, în clasamentul DESI, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.