"Din cauza imprevizibilitatii totale a Statelor Unite si Uniunii Europene, luam masuri pentru a ne garanta securitatea", a declarat Peskov.

El a adaugat ca "masuri cu privire la securitatea Internetului rusesc sunt studiate in permanenta, la diverse niveluri si in diverse administratii". 

Vedomosti a scris in editia de vineri ca presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa conduca luni o reuniune a Consiliului de Securitate rus in care va fi abordata problema deconectarii spatiului cibernetic rusesc de la World Wide Web in caz de razboi sau in situatie de criza. 

Citand mai multi furnizori de acces, companii legate de Internet si ONG-uri, Vedomosti afirma ca multe alte reuniuni ale unor oficiali de rang inalt urmeaza sa aiba loc in vederea abordarii "functionarii unui segment rusesc de Internet in caz de situatie de urgenta".  Astfel, autoritatile iau in calcul sa adopte masuri "de consolidare a suveranitatii segmentului rusesc al World Wide Web", care include puterea de a deconecta tara de la reteaua mondiala in caz de urgenta, scrie ziarul. 

Intrebat despre intentia autoritatilor ruse de a "taia" Internetul in tara, Peskov a raspuns ca Moscova este "pregatita pentru orice situatie", dar ca nu este vorba despre "deconectarea Rusiei". 

Un angajat de la un mare furnizor de acces la Internet a explicat pentru Vedomosti ca Moscova vrea pur si simplu sa se protejeze in cazul unor sanctiuni suplimentare, impuse de Occident, care ar afecta Internetul. 

"Nu este vorba despre deconectarea Rusiei, ci despre definirea felului in care Rusia va reactiona in cazul in care este deconectata de la Internetul mondial, (despre) cum sa-si asigure securitatea", a declarat expertul rus Mihail Gurevici, un specialist media. 

"Este vorba despre o amenintare la fel de realista ca o invazie a extraterestrilor. Nu exista o asemenea amenintare", a apreciat el. 

Vedomosti adauga ca impunerea unui control asupra Internetului rusesc nu va fi simpla, deoarece acesta este, spre deosebire de web-ul chinezsc, profund integrat in reteaua mondiala.