Propunerea, care va fi votată la adunarea generală a acţionarilor din luna mai 2019, cere Consiliului de Administraţie al Facebook să transforme postul de preşedinte al board-ului într-o funcţie independentă, scrie News.ro.

Facebook nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Trezoreriile statelor Illinois, Rhode Island şi Pennsylvania şi trezorerierul oraşului New York, Scott Stringer, s-au alătural propunerii făcute în acest sens de fondul de hedging Trillium Asset Management în luna iunie.

”Facebook are un rol extins în societate şi în economia noastră. Au o responsabilitate socială şi financiară să fie transparente – acesta este motivul pentru care cerem independenţă şi responsabilitate în board-ul companiei”, a spus Stringer.

Potrivit propunerii, lipsa unui preşedinte independent şi a supravegherii a contribuit la gestionarea necorespunzătoare a unei serii de controverse grave, inclusiv implicarea Rusiei în alegerile din Statele Unite şi scurgerea de date către Cambridge Analytica.

Zuckerberg deţine aproximativ 60% din drepturile de vot, potrivit unei declaraţii depuse în aprilie la autorităţile de reglementare.

Fondurile de pensii din New York City deţineau aproximativ 4,5 milioane de acţiuni Facebook, la 31 iulie.

Trezoreria din Pennsylvania deţine 38.737 de acţiuni Facebook, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, iar Trillium 53.000 de acţiuni.

Datele referitoare la deţinerile trezoreriilor din Illinois şi Rhode Island nu au fost disponibile imediat.