“Microsoft nu va mai oferi update-uri in timp real, nu va mai repara automat problemele care apar si nu va mai oferi asistenta tehnica online. Fara sprijin de la Microsoft, utilizatorii de Windows XP nu vor mai putea sa-si protejeze PC-urile de virusuri care le pot fura informatiile personale din calculator”, a anuntat compania.

Dupa 12 ani de la lansare si dupa ce Microsoft a introdus si alte sistepe de operare, multi se intreaba cine mai foloseste Windows XP. Se pare ca inca foarte multi. Este al doilea cel mai folosit sistem de operare din lume, dupa Windows 7, de catre mai mult de 18% dintre utilizatorii de internet. In SUA, se afla pe locul al treilea, fiind folosit de 15% dintre utilizatorii de internet.

S-ar putea crede ca cea mai simpla metoda de a nu avea probleme este ca toata lumea sa renunte la XP si sa treaca la alte sisteme de operare. Lucrurile nu sunt chiar asa de simple, comenteaza Bloomberg BusinessWeek. Multe sisteme informatice au fost construite in jurul XP. De exemplu, sistemele care ofera protectie pentru ATM-uri sunt, in cea mai mare parte, create pentru Windows XP.

Alte exemple sunt sistemele de control industrial a caror infrastructura ruleaza, de asemenea, pe baza XP, iar upadatarea lor ar duce la erori grave, care le-ar pune activitatea in pericol.

Un alt sector care are motive de ingrijorare este cel medical. Aproximativ 10% dintre cei care lucreaza in sistem, de la spitale intregi pana la doctori individuali, inca mai folosesc XP, ceea ce ii transforma in tinte sigure pentru criminalii cibernetici, datorita informatiilor valoroase legate de pacienti pe care le detin.

Pe piata neagra, informatiile despre pacienti se vand de zece ori mai scump decat cele legate despre cartile de credit, pentru ca aceste informatii pot fi folosite in diferite scopuri, de la prescrierea de retete falase, pana la furt de identitate. Odata ce Miscrosoft renunta sa mai protejeze Windows XP, furturile de date personale vor fi mai dese si mai greu de oprit.

In consecinta, desi renuntand la Windows XP, Microsoft incearca sa-si convinga clientii sa apeleze la sistemele de operare mai noi lansate, compania pune in pericol multe afaceri si multe baze de date, incepand din 8 aprilie.

Citeste si: A devenit cea mai cunoscuta fotografie din lume din intamplare. Cum arata acum locul in care a fost facuta poza folosita ca pagina de pornire pentru Windows XP

Retragerea suportului pentru Windows XP va afecta in Romania peste 100.000 de PC-uri guvernamenale

Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat ca aproximativ 35.000 de calculatoare utilizate la nivel guvernamental vor fi afectate, incepand de marti, de retragerea de catre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP, iar in urmatoarele 12 luni numarul acestora ar putea depasi 100.000.

"In functie de evaluari, retragerea de cãtre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP afecteaza zeci de mii de calculatoare, 34.000 sau 35.000. Pe de alta parte, in momentul in care am verificat ultimul audit realizat de alte institutii am observat ca un numar foarte mare de calculatoare urmeaza sa iasa din uz in urmatoarele luni. Ministerul va efectua un audit foarte exact astfel incat in urmatoarele 4-5 luni sa stim exact numarul calculatoarelor, ce licente folosesc si ce licente sunt necesare astfel incat aceasta imagine sa fie cat mai exacta", a declarat marti ministrul, citat de Mediafax.

El a adaugat ca, la nivel guvernamental, numarul licentelor care pot fi afectate in urmatoarele 12 luni sau mai mult de retragerea suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP depaseste 100.000.

In lipsa actualizarilor, calculatoarele pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor.

"Pentru a contracara efectele retragerii suportului tehnic, avem antivirusi, avem sisteme de tip hardware si software care protejeaza sistemele publice si avem disponibilitatea de a renegocia cu Microsoft un nou contract, in conditiile in care Microsoft ne va inainta o propunere financiara. Din ianuarie si pana in prezent, am avut o discutie informala cu reprezentantul Microsoft si i-am spus ca apreciem modul in care vor dori transparent sa tina cont de acordul special pe care Guvernul Romaniei il are cu Microsoft, dar asteptam cifrele, propunerea financiara de la care incepem sa negociem", a spus ministrul.

El a adaugat ca nu este, cu siguranta, niciun fel de problema pentru calculatoarele utilizate de functionarii publici de la nivel central si local.

Autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adauga inca 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar pana in 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor frunizate de MSI.