Datele obtinute astfel vor fi folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alerta si reactie la astfel de incidente.

Potrivit SRI, prima editie CyDEx17, exercitiu national live de securitate cibernetica, se va desfasura in poligonul cibernetic al Centrului National Cyberint, creat si personalizat special pentru acest exercitiu, si vizeaza evaluarea modului in care peste 60 de institutii publice si private participante gestioneaza incidentele cibernetice si raspund la un eventual atac cibernetic.

“Exercitiul va contribui la constientizarea nivelului de pregatire al entitatilor implicate, in situatia unui eveniment ce va afecta spatiul cibernetic la nivel national, precum si la consolidarea parteneriatului public-privat in domeniu”, spun reprezentantii SRI, potrivit News.ro.

Potrivit acestora, peste 60 de institutii din sectoarele public si privat isi vor testa si antrena competentele si modalitatile de raspuns in cazul unor incidente cibernetice, vor partaja informatii cu privire la acestea, intr-o maniera rapida si eficienta, coordonandu-si capacitatile de aparare.

SRI a precizat ca exercitiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alerta si reactie la incidente/atacuri cibernetice.

Exercitiul de securitate cibernetica este organizat de SRI in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Informatii Externe, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat si Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).

Dacia a anuntat reluarea productiei, luni dimineata

Constructorul auto Dacia a anuntat reluarea productiei luni dimineata, la ora 7.00, iar sistemele informatice ale grupului functioneaza normal, dupa ce, vineri, atacul informatic de tip ransomware a afectat compania, a informat luni directia de comunicare din cadrul grupului Renault Romania.

Grupul Renault se numara printre cele peste 200.000 de victime din cel putin 150 de tari afectate de atacul cibernetic masiv de la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit Europol, numarul victimelor ar putea sa creasca luni, dupa ce oamenii se vor intoarce la munca si isi vor porni computerele.

In Romania, o parte din activitatile platformei industriale Dacia de la Mioveni a fost intrerupta temporar, iar o celula de criza a fost creata in primele ore pentru a gestiona situatia.

”Luni, 15 mai, la ora 7:00, activitatea platformei industriale Dacia Mioveni a fost reluata in mod normal, urmare a mobilizarii si reactivitatii echipelor noastre. Toate sistemele informatice ale Grupului Renault Romania functioneaza normal si sunt securizate”, a transmis compania luni.

Vineri, compania a luat o serie de masuri proactive, cum ar fi suspendarea temporara a activitatii industriale pentru a stopa raspandirea virusului. Grupul francez Renault a oprit sambata temporar productia in cateva fabrici din Europa, inclusiv din Franta si Slovenia, pentru a preveni extinderea problemelor cauzate de atacurile cibernetice, potrivit unui purtator de cuvant al companiei, citat de Reuters.

Cel mai amplu atac cibernetic din istorie: peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii afectate in 150 de tari

WannaCry este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari afectate la sfarsitul saptamanii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numarul victimelor ar putea sa creasca luni, dupa ce oamenii se vor intoarce la munca si isi vor porni computerele.

Acest atac, care a inceput vineri, a afectat, intre altii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universitati din Grecia si Italia.

Una dintre tinte a fost si Ministerul roman al Afacerilor Externe. SRI a anuntat, vineri, ca Centrul National Cyberint, structura aflata in coordonarea SRI, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic derulata, cel mai probabil, de entitatea asociata grupului de criminalitate cibernetica APT28 / Fancy Bear, fiind vizata o institutie guvernamentala.

Potrivit SRI, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va creste semnificativ in perioada imediat urmatoare, astfel ca este "imperios necesara" implementarea unui cadru legislativ clar si pragmatic, care sa stabileasca atributii si responsabilitati concrete in acest domeniu la nivel national.

WannaCry a profitat de o bresa de securitate din sistemele de operare Windows, inclusiv din Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 15 ani, dar care este folosit in continuare de un numar mare de institutii si utilizatori care nu realizeaza pericolele la care se expun. Chiar daca, oficial, Microsoft nu mai ofera suport pentru Windows XP, compania americana a lansat deja un update special pentru protectia utilizatorilor in cazul acestui atac.

WannaCry este un ransomware care preia controlul asupra fisierelor de pe calculatoarele infectate si le cripteaza fara implicarea utilizatorului. Pentru decriptarea datelor, se cere o recompensa – in acest caz 300 de dolari platiti in Bitcoin. In ciuda amplorii fara precedent, expertii in securitate cred ca atacatorii au primit doar 20.000 de dolari pana acum, ceea ce poate sugera ca nu beneficiile financiare stau la baza acestui atac.