Raportul, realizat in colaborare cu firma de modelare a riscurilor Cyene, analizeaza pierderile economice care ar fi provocate de un atac informatic impotriva unui furnizor de servicii cloud si de atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice ale companiilor la nivel global.

Asiguratorii incearca sa estimeze posibila lor expunere la pierderile legate de atacurile cibernetice, pe fondul riscurilor in crestere si a interesului pentru asigurarea fata de acestea. Lipsa unor date istorice in acest sens este principala dificultate in evaluarea costurilor.

Pentru ca atacurile cibernetice sunt virtuale, este o sarcina dificila sa intelegi cum se vor acumula pierderile intr-un eveniment mare”, a declatat directorul general al Lloyd's of London, Inga Beale.

Costurile economice ale unui atac ipotetic asupra unui furnizor de servicii cloud ar fi mult mai mari decat costul global, de 8 miliarde de dolari, al atacului cu virusul "WannaCry" din luna mai, care s-a raspandit in peste 100 de tari, potrivit Cyence.

Aceste costuri economice includ de obicei intreruperea activitatilor companiilor si repararea computerelor.

Raportul Lloyd's vine dupa ce guvernul american a avertizat companiile industriale in legatura cu o campanie a hackerilor impotriva sectorului nucelar si energetic.

In iunie, un atac cu virusul "NotPetya" s-a raspandit din Ucraina la companii din toata lumea, criptand datele din computerele infectate, care au devenit inoperabile.

"NotPetya" a provocat costuri economice de 850 de milioane de dolari, potrivit Cyence.

Un atac impotriva unui serviciu cloud ar putea costa 4,6-53 de miliarde de dolari, pentru evenimente mari si pana la unele extreme. Pierderile efective ar putea fi de pana la 121 de miliarde de dolari.

Pierderi de pana la 45 de miliarde de dolari din aceasta suma ar putea sa nu fie acoperite de polite de asigurari pentru atacuri cibernetice, pentru ca firmele ar fi subasigurate, se arata in raport.

Pierderile medii, intr-un scenariu care ar implica un atac impotriva sistemelor de operare, ar fi cuprinse intre 9,7 miliarde de dolari si 28,7 miliarde de dolari.

Lloyd's are o cota de 20%-25% din piata de 2,5 miliarde de dolari a asigurarilor cibernetice, a declarat Beale in iunie.