"Cei aflati in cautarea unui loc de munca in intervalul ianuarie - martie 2016 se pot astepta la un ritm de angajare sustinut, conform celei mai recente editii a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat pe baza chestionarii unui esantion reprezentativ de 625 angajatori in perioada 14 - 27 octombrie 2015. 16% dintre angajatori anunta intentii de sporire a numarului total de angajati, 15% anticipeaza scaderi si 66% nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca", se arata in document.  

Odata eliminate variatiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Neta de Angajare este de +12%, relativ stabila comparativ cu trimestrul IV/2015 si cu 2 puncte procentuale mai puternica decat in T1/2015.

"Este incurajator ca in trimestrul I/2016 se confirma semnalele timpurii de crestere a increderii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul in curs, cu atat mai mult cu cat perspectivele regionale sunt mai uniforme. Chiar daca optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca in trimestrul in curs in toate sectoarele de activitate, ceea ce este de inteles avand in vedere interdependentele cu alte economii de pe glob, faptul ca si in 2016 Previziunea Neta de Angajare continua sa aiba valori din doua cifre, asa cum a inceput din 2015, ne da motive sa speram ca acesta este in sfarsit debutul unei tendinte de crestere sustenabila a numarului de locuri de munca", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.  

In noua dintre cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal.  

Studiul precizeaza ca cea mai robusta prognoza pentru intervalul ianuarie - martie 2016 este formulata in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raporteaza planuri de crestere a numarului total de angajati.  

"Si in sectorul Industrie prelucratoare, ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca dimensiunea fortei de munca este tot de circa 1 din 4, in ciuda unei usoare restrangeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul IV/2015. Previziunea slabeste de altfel prin raport cu trimestrul in curs in opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat in sectoarele Constructii, respectiv Industrie prelucratoare. Singura Previziune negativa ramane insa cea din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii au raportat intentii pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani", mai arata studiul.