Inca de la iesirea din examenul de bacalaureat, absolventii de liceu au fost sufocati de angajatii facultatilor private, care incercau sa-i recruteze. Tinerii stramba din nas pentru ca stiu ca au de unde sa aleaga.

La Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, de exemplu, din 310 locuri, s-au ocupat numai 50. Motiv pentru care conducerea a decis sa-i lase pe studentii in anul intai sa plateasca in rate cei 1.900 de lei si a redus taxele pentru anii doi si trei.

Chiar si daca s-ar mai inscrie inca pe atatia elevi, tot ar ramane libere doua treimi din locuri. Iar asta inseamna o pierdere de 94.500 de euro intr-un an.

Nici la Universitatea "Titu Maiorescu" nu au fost vreodata atat de multe locuri libere: trei sferturi la Administrarea Afacerilor si o treime la Finante Banci si Contabilitate. Insa conducerea aplica strategia inversa: taxele raman la fel de mari ca anul trecut.

Universitatea "Dimitrie Cantemir" a facut, in schimb, meditatii gratuite cu cei care au picat la bac in speranta ca vor trece examenul si se vor inscrie la ei. Nu de alta, dar au ramas cu 20 la suta din locuri libere, La Marketing, Relatii Economice Internationale, Contabilitate Stiinte Politice si Istorie.

Iar rectorul se asteapta la un adevarat cutremur incepand din aceasta toamna in randul celor 106 universitati din Romania.

Pe 300 de mii de locuri disponibile in facultatile de stat si private s-ar putea inscrie acum cel mult 90 de mii de absolventi de liceu cu diploma de bac. Cu totii asteapta ziua de 4 septembrie, cand vor fi afisate rezultatele de la a doua sesiune de bacalaureat.