Tot in dosarul "Microsoft 2", fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu si doi fosti directori de la Microsoft Romania, au fost pusi oficial sub acuzare luni. Miza este una uriasa: statul ar fi pierdut aproape 70 de milioane de dolari.

Omul de afaceri Claudiu Florica este personajul cheie in afacerea Microsoft. Pana acum era insa doar martor denuntator, dar a devenit suspect.

Claudiu Florica este intermediarul unuia dintre cele mai paguboase contracte semnate de statul roman. Guvernul a inchiriat zeci de mii de licente educationale, dar si softuri pentru calculatoare folosite de administratia publica centrala. Mirosoft a oferit o reducere de 47%, insa statul a platit toata suma. Diferenta s-ar fi scurs in buzunarele intemediarilor si ale unora dintre ministri.

Aproape 67 de milioane de dolari ar fi paguba adusa statului. Una de care s-ar face vinovat si Eugen Bejinariu, la vremea respectiva Secretar general al Guvernului. Pentru el, procurorii au cerut ridicarea imunitatii si au trimis solicitarea la parlament. Si fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus astazi oficial sub acuzare in acest dosar pentru abuz in serviicu.

Iar lista celor care ar fi participat la punerea in executare a contractului Microsoft se lungeste si cu doi fosti directori ai companiei amercane, care conduceau filiala din Romania.

8 ministri sunt suspectati de coruptie in afacerea Microsoft. Pana acum, in prima parte a dosarului, s-au dat deja condamnari: fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a primit la trei ani pentru trafic de influenta, si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru zis Niro, cate doi ani si patru luni de inchisoare. Iar fostul primar de Piatra Neamt Gheorghe Stefan, supranumit Pinalti a primit trei ani de detentie.