"La ora 18:56, turbina eoliana FE 28 a intrat in functiune, devenind prima turbina operationala a Parcului Eolian CEZ si marcand momentul in care investitia de 1,1 miliarde de euro a Grupului CEZ in Dobrogea a inceput sa genereze energie electrica", se arata in comunicatul CEZ.

Astfel, a inceput procesul de punere in operare a primei parti a proiectului Parcului Eolian CEZ – Fantanele –, proces la sfarsitul caruia 139 de turbine eoliene vor deveni functionale una cate una si vor incepe sa livreze energie electrica in reteaua nationala.

Prima parte a proiectului Parcului Eolian CEZ localizat la Fantanele si Cogealac cuprinde 139 turbine eoliene cu o capacitate instalata de 2,5 MW fiecare si este preconizata sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an.

Mai bine de 100 dintre cele 240 de turbine eoliene, care vor fi instalate in total la Fantanele si Cogealac, sunt deja construite.

Grupul CEZ estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2010 toate cele 139 de turbine din partea intai a proiectului (faza Fantanele) sa intre deja in productie, livrand energie verde in sistemul national.

CEZ Group construieste in Romania –zona Dobrogea, judetul Constanta - cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalata de 600 MW, aproximativ dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW).

Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape – prima, aflata in plina desfasurare la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si va deveni operationala pana la sfarsitul lui 2010.

Lucrarile de constructie la cea de a doua etapa – de la Cogealac, care va produce 252,5 MW, sunt estimate sa inceapa in a doua jumatate a acestui an, cele 101 de turbine devenind operationale in 2011.

Valoarea totala a investitiei Grupului CEZ in acest proiect se ridica la 1,1 miliarde de euro.