"In cadrul operatiunii, sunt vizate 60 de engros-uri, iar astazi (luni - n.r.), la ora 09.30, circa 600 de inspectori antifrauda au demarat simultan controalele in primele complexuri engros, respectiv in: West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacau), Pasarea Phoenix (Iasi), Galgros (Galati), Tug (Braila), Euro 2 (Timisoara), Piata de Gros (Timisoara), Marlorex (Craiova), Frigorifer (Craiova), Gama Center (Ploiesti), Pavcom (Targoviste), Expomarket Doraly (Afumati Ilfov), Smart Expo Flora (Bucuresti), Brintex (Brasov)", anunta ANAF.

In fiecare zi, pana pe 25 decembrie 2015, inspectorii antifrauda din toata tara vor verifica in detaliu activitatea economica si traficul de marfuri din toate complexurile comerciale.  

Vor fi monitorizate 24 de ore din 24 intrarile si iesirile de marfa, cat si altgoritmul de schimbare a componentei echipelor de control.  

"Operatiunea "Cristal" va fi reluata la inceputul anului 2016, avandu-se in vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va incheia in 25 decembrie 2015. Scopul strategiei de combatere a evaziunii din zona comertului cu ridicata (engros-uri) este de a elimina firmele evazioniste din aceste centre engros si de a bloca, cu ajutorul noii proceduri de inregistrare in scop de TVA, accesul acestora si a persoanelor implicate in circuitul economic", a mai anuntat ANAF.  

"La sfarsitul acestei operatiuni, singurii care vor mai desfasura activitati economice in engros-urile din intreaga tara vor fi doar contribuabilii onesti. Iar cei care se gandesc ca vor infiinta alte firme prin interpusi care nu au cazier fiscal, pentru a obtine codul de TVA, trebuie sa inteleaga ca aceasta nu este o operatiune singulara, ci doar primul pas din strategia de combatere definitiva a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fara intrerupere, pana cand se va elibera bon fiscal si pentru un surub", sustine presedinte ANAF, Gelu Stefan Diaconu.  

Potrivit documentului, operatiunea de control se va desfasura concomitent cu actiunea de supraveghere a importurilor de bunuri avand ca destinatie aceste depozite engros. Totodata, achizitiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structura noua, specializata, a Directiei Antifrauda (structura Trafic Control) careia ii vor fi alocate 200 de posturi in plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de Guvern pentru ANAF.   Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifrauda vor beneficia de suportul Brigazii de interventie rapida din cadrul Jandarmeriei Romane.