Potrivit unui comunicat al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA) transmis, joi, ziua grevei generale va fi stabilita de catre Biroul executiv al federatiei, dupa ce va fi incheiata procedura de strangere a semnaturilor privind acordul tuturor salariatilor pentru participarea la aceasta actiune de protest.

Avand in vedere ca, pana la aceasta data, reprezentantii Guvernului nu au dat curs solicitarilor si doleantelor angajatilor din primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii, FNSA va continua actiunile de protest si va organiza greva generala cu intreruperea activitatii timp de o zi in institutiile din administratia publica locala. Aceasta se va desfasura in luna aprilie, la o data ce va fi stabilita de catre Biroul executiv al federatiei, dupa ce va fi incheiata procedura pentru strangerea de semnaturi, in prima saptamana a lunii aprilie, privind acordul tuturor salariatilor pentru participarea la aceasta actiune de protest”, se arata in documentul citat.

Reprezentantii FNSA au sustinut ca Guvernul a dovedit, inca o data, “lipsa de interes pentru rezolvarea problemelor grave in ceea ce priveste salarizarea si drepturile angajatilor care isi desfasoara activitatea in administratia publica locala”.

“Revendicarile minimale se refera la reglementarea si liberalizarea acordarii incepand cu anul 2015 a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu, in masura in care aceste institutii realizeaza si sunt finantate partial si din venituri proprii, si cresteri salariale si pentru salariatii din administratia publica locala din Romania sau aplicarea, incepand cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice”, se mai arata in documentul citat.

FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora de pe intreg teritoriul tarii.