"Tarifele de distributie se vor reduce cu 12%, in medie, de la 1 ianuarie. Astfel ca, avand in vedere faptul ca tariful de distributie reprezinta 40% din factura finala, aceasta va fi diminuata cu 4-5%', a aratat Vladu, potrivit Agerpres.

ANRE monitorizeaza investitiile facute de operatorii de distributie, iar cele justificate sunt recunoscute in tarife, a spus el.

"Pana acum, au avut loc doar cresteri de tarif. Aceasta este pentru prima data cand ANRE constata ca nu este nevoie de crestere, ci de scadere, pentru ca profitul distribuitorilor trebuie tinut in echilibru cu protectia consumatorilor'" a adaugat reprezentantul ANRE.  

Vladu a mai spus ca ANRE nu recunoaste in tarife investitiile incepute, ci doar pe cele finalizate si puse in functiune.  

"Nivelul ridicat al corectiilor valorice anuale negative ce urmeaza a fi luate in considerare la stabilirea tarifelor aplicabile in anul 2016 se datoreaza in principal urmatoarelor: cresterea cantitatilor de energie electrica distribuite in cursul anilor 2014 si 2015 fata de nivelul prognozat initial, scaderea substantiala a pretului de achizitie a energiei electrice pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic - n.r.) realizat/recunoscut de ANRE, fata de cel prognozat initial, aplicarea corectiei de venituri aferente anului 2016 datorita diminuarii valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilitatii) de la 8,52% la 7,7%, in conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 146/2014", arata un raspuns al ANRE.

Oficialii autoritatii precizeaza ca, din analizele efectuate in vederea stabilirii corectiilor valorice anuale, a rezultat ca venitul reglementat realizat de operatori in anul 2015 este mai mare decat cel cuvenit.  

"In consecinta, sunt necesare corectii negative, a caror amanare presupune admiterea ca operatorii sa beneficieze pentru o perioada de timp de venituri suplimentare nejustificate, ceea ce consideram ca aduce prejudicii utilizatorilor si este in favoarea operatorilor de distributie. In plus, daca se mentine aceasta tendinta, ar rezulta de la an la an cumularea unor venituri negative amanate importante, de care operatorii de distributie concesionari ar beneficia nemeritat si care ar fi din ce in ce mai dificil de reglat inainte de finalul perioadei de reglementare 2014 - 2018'" mai precizeaza reprezentantii ANRE.  

Pe de alta parte, potrivit distribuitorilor de energie, tarifele de distributie pot varia de la un an la altul, in termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distributie si cu 7% pentru tariful mediu ponderat.  

ANRE mentioneaza ca aceasta reprezinta o interpretare pe care distribuitorii o dau reglementarilor in vigoare, astfel ca a initiat un proiect de modificare prin care doreste clarificarea acestui aspect, respectiv faptul ca limitarea impusa variatiei tarifelor de distributie de la un an la altul se refera la limitarea cresterii acestor tarife.  

"Astfel, avand in vedere ca Metodologia aplicata la stabilirea tarifelor este o reglementare de tip 'Price Cap', precum si faptul ca operatorii de distributie concesionari interpreteaza sensul sintagmei 'tarifele de distributie pot varia' in sensul extins al termenului 'variatie' fara a tine cont de tipul reglementarii, ANRE a promovat un proiect de ordin cu propunerea de completare a Metodologiei pentru clarificarea deplina a sensului prevederilor art. 105 alin. (1). Prin proiectul de ordin se precizeaza faptul ca limitarea impusa variatiei tarifelor de distributie de la un an la altul se refera la limitarea cresterii acestor tarife'" au subliniat oficialii ANRE.