”La stabilirea preturilor reglementate s-au avut in vedere prevederile metodologiei aprobata prin Ordinul ANRE 182/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in concordanta cu prevederile OUG 64/2016, potrivit careia, incepand cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de provenienta interna se vor vinde pe piata concurentiala, inclusiv pentru clientii casnici, fara stabilirea unui pret de vanzare”, potrivit unui comunicat al ANRE.

Oficialii autoritatii spun ca, desi productia interna de gaze naturale este liberalizata, ANRE are in continuare obligatia de a stabili preturi reglementate pentru clientii casnici si, astfel, de a monitoriza evolutia pietei concurentiale de gaze naturale.

”Mentionam ca, in prezent, orice client casnic are optiunea de a ramane in piata reglementata de gaze naturale, in care furnizarea gazelor naturale se efectueaza in baza contractelor-cadru de furnizare reglementata si la pret reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece in piata concurentiala, in care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la pretul si in conditiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, dupa caz, la pretul si conditiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat”, adauga oficialii ANRE.

Tot in sedinta de joi au fost aprobate tarifele de distributie la Distrigaz Sud Retele, care scad in medie cu 4,16%.

Solicitarea de aprobare a tarifelor de distributie pentru Delgaz Grid (fosta E.ON Distributie) se afla, in prezent, in analiza in cadrul autoritatii. 

Ministerul Energiei a anuntat joi ca la 1 aprilie se va liberaliza pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna, ”care reprezinta doar un element din pretul final platit de consumatorii casnici”, alaturi de tarifele de transport, distributie, furnizare si inmagazinare care compun factura consumatorului final.

”Liberalizarea pietei gazelor este necesara pentru a se crea un mediu competitiv, transparent si echitabil, atat pentru operatorii din aceasta piata, cat si pentru consumatori”, a anuntat joi Ministerul Energiei.

De la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producatorilor preturi de vanzare pentru gazele naturale. In schimb, ANRE va continua sa verifice preturile cu care furnizorii vand gazele catre populatie. Havrilet estima anul trecut ca dupa 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi gaze naturale la preturi mai bune decat cei actuali.

Legislatia actuala prevede ca termen-limita anul 2021 pentru liberalizarea completa a preturilor pentru populatie.