"O reducere a tarifelor de retea (distributie si transport - n.r.) va duce si la scaderea pretului final, in functie de celelalte componente ale pretului final, care sunt: pretul energiei si taxele care se platesc. Taxele raman, de regula, constante, dar pretul energiei este un pret de piata. Pentru clientii care beneficiaza de serviciul universal, de care noi suntem responsabili in ceea ce priveste pretul, ne asteptam pentru perioada urmatoare la o mica reducere a preturilor, ne asteptam undeva la 2-3%", a spus Cernat, citat de Agerpres.

El a explicat ca se estimeaza o reducere mica a pretului final deoarece, in perioada de iarna, pretul pe piata energiei electrice creste.

"In perioada de iarna, pretul creste fata de perioada anterioara, iar la noi iarna este de regula primul trimestru, deci ianuarie, februarie, martie, adica lunile cu cele mai mici temperaturi", a precizat Cernat.

Potrivit acestuia, tarifele de distributie si transport au o pondere de circa 30% in pretul final. "Deci, ne asteptam la o reducere de cel mult 2-3 procente la pretul final", a adaugat oficialul ANRE.

Cernat a mai spus ca autoritatea a luat in calcul inclusiv contributia pentru cogenerare si certificate verzi cand a estimat acest pret final.