ANRE a aprobat ordinul privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de FUI clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scaderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clientilor casnici, incepand cu data de 1 iulie 2017 si pana la sfarsitul acestui an.

Energia electrica furnizata la tarife reglementate reprezinta 10% din totalul energiei electrice furnizate la clientii casnici.

Presedintele ANRE a explicat ca, desi pretul va creste cu 8% in cazul contractelor cu FUI, pe piata libera exista multe oferte cu preturi mai bune.

”Tarifele vor creste cu 8% doar pentru contractele cu furnizorii de ultima instanta. Consumatorii trebuie sa incheie contracte negociate in piata libera (...) Comparatorul de preturi afisat pe site ANRE cuprinde multe oferte sub pretul aprobat ieri pentru energia furnizata in cadrul serviciului universal”, a declarat Havrilet, la solicitarea News.ro.

Joi, autoritatea a decis avizarea tarifelor de tip componenta piata concurentiala (CPC), cu modificari fata de solicitarile FUI, aplicabile, in trimestrul al treilea, clientilor finali casnici si noncasnici, beneficiari ai serviciului universal.

Energia electrica furnizata la tarif CPC reprezinta 90% din consumul clientilor casnici si este achizitionata de FUI exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat o crestere cu 24% fata de trimestrul II. In aceste conditii, desi FUI au propus cresteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realitatilor si tendintelor din piata, ANRE a considerat justificata o crestere medie la nivel national a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arata in comunicat.