Urmand Anului Sarpelui, anul 2014 va fi plasat in Asia sub semnul Calului, un animal in spatele caruia nu trebuie sa te afli: el este insotit de lemn, ca element definitoriu. Insa alianta dintre cal si un material combustibil va face ca 2014 sa fie un an extrem de volatil, previn specialistii asiatici. 

Anul lunar demareaza in acest an pe 31 ianuarie. 

Din punct de vedere economic, Statele Unite si Europa vor beneficia in 2014 de o crestere "vizibila".

Asia va avea insa parte de o perioada dificila, afirma Chow Hon-ming, maestru in fengh shui. 

"Economiile occidentale vor cunoaste progrese vizibile, dar economiile orientale vor infrunta o serie de dificultati si chiar vor regresa", a spus el. 

Arta feng shui - care semnifica vant si apa - isi pastreaza o mare influenta in mai multe tari din Asia, ale caror locuitori respecta principiile sale pentru a-si decora birourile si pentru a lua o serie de decizii, sperand sa isi maximizeze reusitele, norocul si averea. 

"Acest an este anul calului de lemn, iar lemnul este un material combustibil. Vor fi multe scandaluri, conflicte, explozii si dispute violente", a declarat Alion Yeo, unul dintre cei mai cunoscuti maestri in feng shui din Hong Kong. 

Prezicerea viitorului se bazeaza in Asia pe credinte care dateaza de mii de ani: evenimentele ar fi astfel dictate de cele cinci elemente care constituie Universul - metalul, lemnul, apa, focul si pamantul.  

Conflictele ar putea sa ramana la nivel diplomatic, insa ele risca sa degenereze in veritabile razboaie, in special in prima, in a patra si in a saptea luna a anului chinezesc (februarie, mai si august), afirma Alion Yeo. 

El considera ca Insulele Diaoyu (denumirea data de China) reprezinta locul cel mai probabil in care va avea loc un conflict armat in Asia. Aceste insule, pe care japonezii le-au denumit Senkaku, sunt controlate de Guvernul de la Tokyo, fiind insa revendicate de Beijing si alimenteaza tensiunile dintre cele doua mari puteri asiatice in ultimele 18 luni. 

Precedentul An al calului de lemn (1954) a fost marcat de testele nucleare americane si sovietice si de batalia de la Dien Bien Phu, care a reprezentat pentru Franta pierderea Indochinei. 

Caracterul "combustibil" al anului 2014 se va manifesta mai ales in domeniul catastrofelor naturale. Astrologul Cheng Chi-hang prezice "un risc crescut de eruptii vulcanice si de cutremure, intrucat elementul «pamant» va fi iritat de abundenta focului".