"Protestam fata de nerespectarea prevederilor contractului colectiv de munca in vigoare, care prevede aplicarea unei cresteri salariale incepand cu data de 1 ianuarie, o majorare salariala egala cu indicele mediu de crestere al preturilor de consum. Acelasi fapt a fost consemnat si intr-un memorandum semnat de premierul Victor Ponta pe 25 septembrie 2013, dar toata lumea a uitat ce a semnat si nimeni nu respecta angajamentele luate", a declarat, pentru Mediafax, vicepresedintele Unitatii - Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ghita Nichifor.

Potrivit vicepresedintelui USLM, angajatii sunt nemultumiti si faptul ca, printr-o decizie unilaterala, administratia Metrorex a modificat organigrama societatii, "mai multi colegi fiind scosi de pe functii, iar veniturile diminuate".

Sindicalistii sunt nemultumiti si de hotararea de Guvern care prevede trecerea Metrorex in subordinea Primariei Capitalei.
"Noi nu credem ca Primaria Capitalei dispune de fondurile necesare pentru a intretine acest metrou bucurestean la acelasi nivel de confort si de seriozitate cum i-am invatat pe calatori in ultimii 34 de ani, mai ales ca Primaria Municipiului Bucuresti are mari datorii fata de Metrorex, urmare a cardurilor mixte", a mai spus Ghita Nichifor.

O alta nemultumire a sindicalistilor este legata de faptul ca 51 de fosti salariati ai Metrorex externalizati in 2003 in activitatea de salubrizare au ramas din 17 aprilie fara loc de munca. Sindicalistii spun ca in acest sens a fost o decizie unilaterala a Metrorexului, care a incredintat activitatea de salubrizare unei firme de catering, fara experienta in domeniu si care are numai 30 de angajati.

Miercuri si joi sunt anuntate noi actiuni de protest ale angajatilor de la metrou, urmand ca, in cazul in care nu le vor fi indeplinite solicitarile, in 15 mai sa fie organizat un miting si un mars de protest pana in fata sediului Guvernului.
Sindicalistii mai reclama si ca, prin noua organigrama, ar urma sa fie desfiintat Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex.

In replica, administratia SC Metrorex SA arata, intr-un comunicat de presa, ca noile masuri organizatorice nu au avut in vedere disponibilizari de personal din cadrul societatii, ci vizeaza eficientizarea activitatii prin reducerea efectiva a functiilor de conducere din aparatul administrativ central si trecerea unor activitati, in special legate de siguranta circulatiei, in subordonarea directa a directorului general, scurtand astfel procesul decizional.

"Astfel, activitatile de siguranta circulatiei, ca de altfel si celelalte activitati existente, nu numai ca nu au fost desfiintate, ci prin noua organigrama rolul acestora se va intari si dinamiza in corelare cu noile programe de modernizare si dezvoltare a activitatilor de transport cu metroul", a precizat Metrorex.

In ce priveste Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, a carui denumire conform documentelor de constituire este Clubul Sportiv Metrorex, administratia companiei precizeaza ca acesta este o entitate juridica constituita sub forma unei asociatii, la initiativa unor persoane private si care din punct de vedere legal nu are nicio legatura, subordonare, actionariat sau orice alta legatura patrimoniala cu SC Metrorex SA.

Potrivit sursei citate, aceste aspecte au fost analizate si de catre Consiliul de Adminsitratie al Metrorex, care in 31 octombrie 2013 au hotarat "se respinge cererea ca SC Metrorex SA sa contribuie cu sume (prevazute in BVC-ul societatii) la desfasurarea activitatii Clubului Sportiv Metrorex, deoarece SC Metrorex SA nu are calitate de administrator asupra Clubului Sportiv Metrorex".

Administratia Metrorex a precizat ca de aceasta hotarare a luat cunostinta si conducerea USLM.

"Luand act de confuziile ce se creeaza prin utilizarea de catre Clubul Sportiv si a denumirii Metrorex asociata cu sigla SC Metrorex SA, pe aceasta cale administratia Metrorex notifica in mod public Clubul Sportiv Metrorex de a nu mai utiliza sigla SC Metrorex SA, sigla inregistrata, protejata si rezervata ca utilizare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci", se mai arata in comunicatul citat.