"Problema datoriei publice a fost suspendata, dar nu rezolvata in majoritatea economiilor mari. De la inceputul crizei, a crescut peste 100% in toate statele. Statisticile cuprind doar datoria explicita. Si in SUA, datoria implicita e mult mai mare, include toate promisiunile, si mai ales pensiile (...) Fie promiti mai putin, fie cresti taxele si atunci afectezi cresterea economica", a declarat Balcerowicz la la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata miercuri de Coface si Mediafax. 

In acest context, fostul guvernator si vicepremier al Poloniei a afirmat ca statele care au introdus si mentin pilonul II de pensii (fonduri de pensii private obligatorii), inclusiv Romania, trebuie felicitate. Polonia si Ungaria au nationalizat contributiile de pensii virate de asigurati la fondurile private obligatorii. 

Balcerowicz a aratat ca exista state mari care nu si-au rezolvat problemele structurale.  "Intai Italia si Franta, tari care au acumulat multe distorsiuni in timp. Reglementari stufoase care cresc costul finantarilor. Statul nu a suferit foarte mult. Liberalizarea e scazuta. Ne trebuie lideri puternici care nu sunt mereu prezenti. N-au rezolvat problemele structurale si se confrunta cu o crestere scazuta", a continuat Balcerowicz. 

El a aratat ca in Japonia guvernul a promis relansare inclusiv prin reforme structurale, dar pana acum s-a bazat doar pe politici monetare si fiscale relaxate, in timp ce China a facut unele reforme, pe care Taiwan si Coreea le aplicasera in urma cu 20 de ani, dar are probleme in sectorul financiar.  "China are un sector financiar urias. Activele financiare sunt peste 200%, iar in Polonia in jur de 50% din PIB. Putem presupune ca multe sunt neperformante. S-au bazat pe economiile populatiei, care sunt in crestere. Nu pot sa spune ca o sa fie un dezastru, dar vor avea probleme, situatia financiara se va deteriora mai mult decat se anticipeaza (...) India are potential urias, dar are si multe reglementari si multa coruptie", a completat Balcerowicz. 

El a concluzionat ca, in aceste conditii, marile state emergente nu vor fi motorul de crestere la nivel mondial cum se asteptau analistii.