Specialistii spun ca foarte putini romani care merg la munca peste hotare pentru mai mult de o jumatate de an stiu ca au obligatia ca, inainte cu o luna de plecarea din tara, sa mearga la Fisc si sa renunte la rezidenta fiscala. Asta ca sa evite dubla impozitare, odata cu introducerea impozitului pe gospodarii.

Adrian Benta, Specialist Fiscal: “Atata timp cat persoanele respective din strainatate isi pastreaza rezidenta fiscala si-si declara apartenenta la o gospodarie, atunci acele categorii de venituri care sunt impozitate si in Romania vor fi impozitate chiar daca sunt sunt obtinute din strainatate.”

Adica statul roman va fi indreptatit sa impoziteze veniturile obtinute in afara salariilor, ca de exemplu cele din dividende, dobanzi sau din activitati independente, chiar daca acesti bani au fost facuti in strainatate.

“Daca sunt un PFA si lucrez in Franta, dar pastrez rezidenta fiscala in Romania, atunci veniturile acelui PFA se cumuleaza cu veniturile celorlalti din gospodarie si vor intra in declaratia de venit global”, explica Adrian Benta.

In vizorul Fiscului vor intra si cei care muncesc fara forme legale sau care obtin castiguri pe care nu le pot dovedi cu acte.

Dan Manolescu, Presedintele Camerei Consultantilor Fiscali: “Daca munceste la negru, practic, acele sume in statul respectiv nu sunt evidentiate in niciun fel, in Romania persoana respectiva nu are documente de a dovedi provenienta, prin urmare - in functie de marimea acestor sume - poate intra sau in atentia Fiscului, din perspectiva verificarii patrimoniului si a veniturilor totale obtinute.”

2,5 milioane de romani au rezidenta legala in state ale Uniunii Europene. Aceasta este statistica oficiala. In realitate, sunt 4,4 milioane de romani peste hotare, iar unii dintre ei lucreaza la negru.

Din mai 2019, romanii - ajutati de consultanti fiscali - vor trebui sa faca o declaratie de patrimoniu. Adica sa spuna Fiscului exact ce avere au, dar nu individual, ci pe gospodarie, adica impreuna cu alte persoane. Acesta e punctul de pornire pentru autoritatile romane ca sa scoata la iveala averile nedeclarate si veniturile care nu au fost impozitate, spun specialistii.