"Nu am primit niciun fel de comunicare din partea Guvernului britanic pe aceasta tema. Un singur lucru pot sa spun, si anume ca toate statele membre trebuie sa respecte regulile. Acesta este un principiu foarte important al Uniunii Europene", a spus Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a adaugat, in aceeasi conferinta, ca Romania a apreciat intotodeauna rolul pozitiv al Comisiei in astfel de probleme, prin solicitarea respectarii egalitatii de tratament, si ca va conta si in continuare pe oficialii CE si ai statelor membre privind respectarea angajamentelor aferente integrarii Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana.

"Cred ca cetatenii romani trebuie sa stie ca avem drepturi si obligatii ca cetateni europeni si ca obligatiile trebuie respectate, de asemenea si drepturile trebuie respectate", a precizat Ponta.

Cei doi oficiali au raspuns astfel intrebarii unui jurnalist adresate la Bruxelles, dupa afirmatiile controversate ale presei britanice si ale unor politicieni potrivit carora sute de mii de bulgari si romani vor invada Marea Britanie la sfarsitul acestui an, cand vor fi ridicate restrictiile de piata muncii. Conform normelor UE, romanii si bulgarii vor avea de anul viitor aceleasi drepturi de circulatie si munca ca si celelalte 25 de state europene

Marea Britanie se teme ca eliminarea "controalelor de tranzitie", impuse romanilor si bulgarilor timp de sapte ani de la integrarea lor in UE in 2007, ar putea duce la stabilirea unui numar mare de cetateni din cele doua state in Marea Britanie.

"Politicienii sa se dea la o parte cand sunt acuzatii de coruptie sau decizii de integritate"

Comisia Europeana asteapta sa constate in continuare progrese in ceea ce priveste independenta justitiei, dar si ca politicienii sa ofere un exemplu "dandu-se la o parte" atunci cand exista acuzatii de coruptie sau decizii privind integritatea, a declarat presedintele CE.

"Cu noua situatie politica, un nou guvern si un nou Parlament, trebuie accelerat procesul de reforma. Vrem sa vedem progrese in continuare legat de independenta justitiei si asteptam ca politicul, politicienii, sa dea un exemplu dandu-se la o parte, atunci cand exista decizii privind integritatea sau acuzatii de coruptie", a spus Barroso, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.

Oficialul european a adaugat ca CE asteapta sa vada progrese si in cazul numirilor in "posturi cheie" din justitie.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie" fiind inlocuita cu "in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Raportul MCV preciza, in varianta publicata miercuri, ca noul Guvern de la Bucuresti si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate

In varianta existenta pe site-ul Comisiei joi seara, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie. In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie. Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate".

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, ca in presa, pe surse, ca ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

"Dincolo de ceea ce se poate scrie in presa, intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie sa fie foarte clare. «Pentru fapte de coruptie sunt trei ministri»: nu e adevarat. Pentru fapte eventual asimilate coruptiei, este vorba de abuz in serviciu, a fost trimis in judecata Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie, ci pentru Legea referendumului si legi electorale, iar pe al treilea nu l-am gasit. Intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poti sa vorbesti ca in presa, pe surse, ca sunt trei, trebuie sa vorbesti serios, ori lucrul asta, daca eram consultati cu o zi inainte, l-am fi putut indrepta. La fel, nu poti sa spui ca cu cei patru ministri care au sesizare de la ANI nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern, niciunul din cei patru, chiar daca nu exista niciun fel de condamnare definitiva impotriva lor", a spus Ponta, aflat la Viena.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept "fantezie" informatia conform careia in Guvernul Romaniei ar exista trei ministri cercetati pentru coruptie, spunand ca, daca ar fi existat o ancheta a DIICOT in ceea ce-l priveste, ar fi trebuit sa stie si el, si premierul, dar si presa.