Cel mai scump oras din lume pentru expati in 2012 a devenit Tokyo (Japonia), care a urcat de pe pozitia a doua ocupata in clasamentul de anul trecut. Tokyo a surclasat capitala statului african Angola, Luanda, care a trecut pe locul secund in acest an.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Osaka (Japonia), Moscova (Rusia) si Geneva (Elvetia), potrivit celui mai recent studiu privind costul vietii elaborat de Mercer.

La polul opus, Karachi (Pakistan) este cotat drept orasul cel mai putin scump pentru expatriati la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele inregistrate in Tokyo. Evenimentele mondiale recente, incluzand rasturnari economice si politice, au afectat locurile ocupate de multe regiuni prin fluctuatii valutare, inflatie si volatilitatea preturilor la cazare.

In ceea ce priveste tarile din regiunea in care se afla Romania, se observa o tendinta generala de ieftinire a costurilor de trai in marile capitale din Europa Centrala si de Est.

"Aceasta stare de fapt se datoreaza tendintei generalizate de devalorizare a monedelor din aceasta parte a lumii. Astfel, Varsovia cade de pe 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, Budapesta de pe 113 pe 142. O evolutie similara au avut si Sofia sau Belgrad, care au cazut de pe 169 pe 181, respectiv de pe 189, pe 197, ramanand mai ieftine decat Bucurestiul", se arata in studiul citat de Mediafax.

Studiul acopera 214 orase de pe cinci continente si masoara costul comparativ pentru 200 elemente din fiecare loc, incluzand transportul, alimentele, imbracamintea, bunurile de uz casnic si agrementul. Costul locuintelor este de asemenea inclus si, deoarece adesea reprezinta cea mai mare cheltuiala a expatriatilor, joaca un rol important in stabilirea pozitiilor ocupate de orase.

Studiul Mercer are rolul de a asista companiile multinationale si guvernele in stabilirea alocatiilor compensatorii pentru angajatii lor expatriati. New York este utilizat ca oras de referinta si toate orasele sunt comparate pe baza acestuia. Miscarile valutare sunt masurate pe baza dolarului american.

Moscova, cel mai scump oras european pentru emigranti

Situata pe locul patru in clasamentul global, Moscova ramane cel mai scump oras din Europa pentru expatriati. Urmeaza Geneva, pe locul cinci si Zurich pe sase (urcand cu o pozitie fata de anul trecut). Urmatorul oras european in clasament, Berna (14), a urcat cu doua pozitii fata de anul trecut, in urma aprecierii francului elvetian fata de dolarul american.

"Cu cateva exceptii, celelalte orase europene au coborat in clasamente, in principal din cauza deprecierii valutelor locale, inclusiv euro, fata de dolarul american", se precizeaza in comunicat.

Astfel, Oslo (18) a coborat trei locuri fata de 2011, in timp ce urmatorul oras european de pe lista, Londra (25), a coborat sapte pozitii. Pe locul 28, St. Petersburg a urcat un loc.

Paris (37) a coborat 10 locuri in timp ce Milano (38), Roma (42), Stockholm (46), Viena (48) si Amsterdam (57) au pierdut toate intre 7 si 13 locuri. Helsinki (65) si Praga (69) au coborat amandoua in clasament 23 si, respectiv, 22 locuri. Bruxelles (71) a pierdut mai moderat noua pozitii, urmat de Dublin (72) - 14 pozitii. Pe locul 207, Skopje, Macedonia, este cel mai putin scump oras din Europa pentru expatriati.

"In pofida unor majorari semnificative ale preturilor din regiune in prima jumatate a anului trecut si a unor majorari extinse a TVA, majoritatea oraselor europene au pierdut pozitii in clasament. Aceasta se datoreaza in principal situatiei economice instabile din Europa, care a dus la deprecierea majoritatii valutelor locale fata de dolarul american. Tari grav afectate de criza din zona euro, inclusiv Grecia, Italia si Spania, au inregistrat de asemenea scaderi ale preturilor chiriilor", se mai arata in comunicat.