Campionatul Mondial s-a mutat in 2014 in tara care a transformat un fenomen inventat de englezi intr-un spectacol iubit de o lume intreaga. Daca Brazilia e locul unde driblingul s-a nascut, Europa e “corporatia” care a transformat instinctul genial in "stiinta, eficienta si inteligenta", in timp ce SUA si Asia au devenit, odata cu 2014, cei mai inraiti consumatori de “soccer”.

Impactul pe care un meci de la Cupa Mondiala il are asupra unei tari depaseste emotia si ambitia. Fotbalul este un microunivers la care miliarde de oameni participa activ, investind sume de sute de miliarde de euro.

Fotbalul, dincolo de sport, inseamna consum, inseamna marketing, inseamna un business global, din care Romania s-a autoexclus, refuzand sa inteleaga necesitatea investitiilor intr-un proiect inaintea performantei intamplatoare de moment, precum a facut-o Belgia, “fotbalul care a demonstrate nu are nevoie de un Hagi” ca sa performeze.

Cat si ce a pierdut Romania pentru ca nu s-a calificat la Mondialul din Brazilia?

Expert in macroeconomie si banking contemporan, Lucian Isar incearca sa explice efectul absentei Romaniei de la Mondialul din Brazilia

“Romania ar fi castigat din participarea la un Campionat Mondial de Fotbal prin plusul de notorietate. Romania ar fi intrat pe radarul unor noi investitori, altii ar fi revizuit planuri puse la sertar. Lipsa echipei nationale de la campionat poate fi considerata doar ca si un cost de oportunitate, nu o pierdere reala.”, spune acesta pentru Stirileprotv.ro.

Cu o cifra aproximativa incearca sa vina si Alex Edmans, care poate estima cat a pierdut o nationala precum cea a Romaniei dupa ce a ratat un meci similar cu dubla cu Grecia, din play-off-ul pentru Mondial: “Am descoperit ca pierderea unui meci de calificare duce la o scadere a bursei cu 0.13% a doua zi, dar nu exista un studiu care sa arate impactul ratarii unei calificari, ci doar infrangerea unui meci de calificare.”

Totusi, Romania nu se incadreaza in tiparul Angliei, Spaniei, Italiei sau Braziliei din studiu. Si asta pentru ca bursa din Romania este mult mai redusa fata de celelalte.

Autor: Catalin Andrei, editor www.sport.ro

Citeste analiza integral pe www.stirileprotv.ro.