Cel mai simplu lucru de facut daca te-ai hotarat sa fii chibzuit si sa faci economie cate putin este sa inchizi lumina cand iesi din camera si sa scoti din priza electronicele si electrocasnicele cand pleci de acasa. Nu vorbim de frigider insa!

Iar lucrurile se aplica si atunci cand dormi. De exemplu, pentru ca suntem in era tehnologiei, in timpul noptii poti sa inchizi ori chiar sa-ti programezi televizorul sau laptopul sa se inchida automat.

Poti renunta si la aerul conditionat daca nu ai neaparata nevoie! Iar radioul si cuptorul cu microunde sunt si ele pe aceasta lista. Iar daca folosesti lampa de veghe pe hol, o poti inlocui cu un bec cu senzor, care se aprinde doar atunci cand detecteaza miscare.

Totul este foarte usor de pus in practica, trebuie doar sa exersezi pana cand devine un reflex. In ceea ce priveste economia de curent, zilnic economisesti cam 1-2% din cantitatea utilizata, insa pe timp de criza, orice banut conteaza!

Alegeti produse din clasa A

Un alt mod de a avea o casa mai economica este sa alegi din capul locului electrocasnice "verzi". Si ne referim la cele cu un consum redus de energie, iar daca pretul poate ca este mai mare cu 10-20% decat unele mai putin economice, gandeste pe termen lung si ia in calcul economia de curent.

Economie de 75 de euro anual

Testele efectuate de experti arata ca valoarea consumului ascuns este de 5 euro pentru fiecare aparat (televizor, calculator, combina sau fax), iar daca adaugam si "micii" consumatori (radio sau aparat cu microunde) atunci totalul poate sa ajunge la 75 de euro anul. Totalul este de 500 de kwh/an pentru toate aparatele din casa pe care le lasi in stand-by, potrivit unui studiu International Consumer Research&Testing (ICRT), citat de Infocons.

Cat consuma micii "vampiri" energetici

Aspirator de masa: 6 kwh/an

Telefon fara fir: 7 kwh/an

Cafetiera electrica: 13 kwh/an

Cuptor: 13 kwh/an

Ceas cu radio: 15 kwh/an

Imprimanta: 15 kwh/an

Radio: 16 kwh/an

Sistem hi-fi: 30 kwh/an

Computer: 43 kwh/an

Televizor: 48 kwh/an

Fax: 114 kwh/an

Bolier de bucatarie: 142 kwh/an