Ea spune ca, in fapt, numarul pacientilor care au nevoie de ajutor psihologic si psihiatric este cu mult mai mare decat al celor care chiar ajung in fata unui medic de specialitate.

“Cauzele sunt diverse, iar dintre cele mai frecvente putem enumera: depresia, atacurile de panica, divortul, pierderea unei persoane dragi, somajul, dependenta de alcool, dependenta de jocuri - inclusiv combinatii ,,nefericite'' intre acestea”, povesteste psihologul.

Sunt si cazuri de romani care vin la psiholog, desi mai degraba ar fi trebuit sa mearga la un psihiatru.

Astfel, multi oameni neglijeaza propriile semnale si vin la o prima consultatie dupa ce deja au boli psihice mai grave care necesita tratament si monitorizare atenta, iar dupa caz, chiar si internare.

“Constatam ca pacientii aduc tot mai des in discutie incapacitatea de a-si gestiona timpul si relatiile - situatie care genereaza conflicte atat in cadrul familiei cat si in cadrul serviciului”, mai explica Mihaela Sahlean.

“Observam, de asemenea, un numar in crestere al persoanelor depresive, al persoanelor cu tulburari de panica”, adauga aceasta.

Potrivit oficialului MedLife, “sunt tot mai multe persoane stresate, cu tulburari de somn, cu tulburari de alimentatie, cu alte cuvinte, tot mai multi pacienti vulnerabili psihic!”

Daca va regasiti in vreunul din cazurile enumerate de mai sus, ar fi bine sa consultati un psiholog.

O sedinta la un medic specialist din sistemul privat de sanatate costa in medie intre 50 si 110 lei, iar durata unui tratament in cazuri mai grave este de 30 de sedinte, ceea ce poate chiar sa insemne chiar o perioada de peste un an, comenteaza psihologul Mugur Fratila, membru fondator al Asociatiei TONAL.

In cazul in care sunteti doar foarte stresati si nu va ganditi sa consultati un medic psiholog, fie pentru ca nu aveti bani, fie pentru ca va este teama, rusine sau vi se pare deplasat, recomandarea specialistilor este sa incercati singur/ singura sa va imbunatatiti viata macar putin.

Puteti incerca sa schimbati ritmul sau chiar mediul, puncteaza Mugur Fratila. El adauga faptul, putin stiut, ca puteti merge la un psiholog si pentru consiliere si nu pentru terapie efectiva.

De obicei, clinicile sau psihologii independenti cum este cazul de fata ofera servicii psihologice si psihiatrice atat pentru copii cat si pentru adulti si fac inclusiv terapie de cuplu. 

Mugur Fratila arata ca preventia - implica un stil de viata sanatos si controlul medical periodic constituie principala recomandare a oricarui bun psiholog.

El adauga ca sunt multe cazuri de pacienti care manifesta disfunctii dezadaptative, stress, anxietate sau chiar tulburari comportamentale.

Cu un psohilog puteti discuta orice, totul ramanand strict confidential. Puetti vorbi atat despre relatii de cuplu disfunctionale, cat si despre dificultatile de relationare copil-parinti, suprasolicitarea sau singuratatea dumneavoastra, traumele, motivele care v-au condus la scaderea performantelor de orice fel, nelinistile sau chiar momentele de disperare.

In societatea noastra insa, oamenii merg totusi destul de rar la psiholog si in orice caz nu ca sa previna, ci ca sa trateze!

Specialistii spun ca sunt foarte multe motive pentru care romanii nu au incredere sau nu vor pur si simplu sa mearga la un psiholog.

Potrivit psihologului Mugur Fratila, printre acestea se numara lipsa de informatie si unoeri chiar lipsa de seriozitate a posesorilor de diploma de psiholog (participare la talk-show-uri, aparitii infinite cu sfaturi in reviste de scandal, etc).

El adauga ca orgoliul exacerbat, mai ales in cazul potentialor clienti de sex masculin, monopolul si hegemonia psihiatriei in mentalitatea generala, neintelegerea metodei psihoterapeutice, demarcatia imprecisa intre psihoterapie, terapia bioenergetica, masaj, presopunctura, aromaterapia, cromoterapia, terapia naturista, acupunctura, homeopatia si, mai ales, practicile religioase si duhovnicesti s.a.m.d. sunt alte cateva cauze care tin la distanta potentialii pacienti de cei care i-ar putea ajuta.

Mugur Fratila a infiintat in urma cu sase ani Asociatia TONAL, care are ca ca misiune promovarea actiunilor pentru sanse egale si reale, garantarea demnitatii si valorilor spirituale ale persoanelor cu tulburari psihice si familiilor acestora, precum si promovarea unei societati bazate pe armonie sociala.

TONAL are si terapii complementare, cum ar fi cea prin arta (modelaj in lut, pictura pe ceramica, creatie literara, dramaterapie, etc.), cea ocupationala (gradinarit, confectionare de obiecte decorative, felicitari, altele) s.a.m.d..