Astfel, specialistii Panda Security au elaborat un ghid simplu cu cele mai raspandite 10 semne de infectare : 

1. “Computerul vorbeste cu mine“ - Apar pe ecran tot felul de ferestre “pop-up” si mesaje publicitare, precizand ca PC-ul este infectat si ca are nevoie de protectie. Acesta este un exemplu tipic de infectare. Este vorba fie de un program spion (“spyware”) in computer sau de o infectare cu un antivirus fals (numit si “rogueware“).

2. “Computerul meu functioneaza extrem de incet“ - Acesta poate fi un simptom pentru multe cauze, inclusiv infectarea cu un virus. In cazul in care s-a produs infectarea cu un virus, vierme sau troian, acestea pot consuma resursele calculatorului, facandu-l sa functioneze mai greu decat de obicei.

3. “Am aplicatii care nu pornesc” - De cate ori ati incercat sa porniti o aplicatie din meniul start sau de pe desktop si nimic nu se intampla? Uneori se poate deschide chiar un alt program. Ca si in cazul anterior, poate fi vorba de orice alta problema, insa este cel putin un simptom care va spune ca ceva nu este in regula. 

4. “Nu ma pot conecta la Internet sau acesta ruleaza extrem de incet“ - Pierderea accesului la Internet este un alt semn al infectarii, desi poate fi cauzat si de probleme legate de furnizorul de Internet sau router. Pe de alta parte, este posibil sa aveti o conexiune la Internet care functioneaza mult mai greu decat de obicei. Daca ati fost infectat, malware-ul se poate conecta la o anumita adresa de Internet sau poate deschide anumite conexiuni separate, limitand astfel viteza de accesare a Internetului sau chiar facand imposibila folosirea acestuia.

5. “Cand ma conectez la Internet, mi se deschid pe ecran tot felul de ferestre sau pagini web nesolicitate” - Acesta este cu siguranta un alt semn al infectarii cu malware. Multe fisiere virale sunt concepute special pentru redirectarea traficului de Internet catre anumite website-uri, fara consimtamantul utilizatorului, sau chiar sa imite anumite website-uri, creand impresia unui site legitim.    

6. “Unde au disparut fisierele mele?“ - Sa speram ca nimeni nu va pune aceasta intrebare, desi anumite atacuri sunt concepute special pentru criptarea sau stergerea anumitor fisiere si chiar mutarea documentelor dintr-un loc in altul. Daca va gasiti in aceasta situatie, este cazul sa incepeti sa va faceti griji.

7. “Antivirusul meu a disparut, firewall-ul este dezactivat” - O alta actiune tipica a amenintarilor de pe Internet este dezactivarea sistemelor de securitate (antivirus, firewall, etc) instalate pe calculator. Daca un singur program s-ar opri, poate ca ar fi vorba de o eroare de software, dar daca toate componentele de securitate s-ar dezactiva, aveti cu siguranta computerul infectat.

8. “Computerul meu vorbeste in alta limba” - Daca limba anumitor aplicatii se schimba, ecranul apare inversat, “insecte” ciudate incep sa “manance” ecranul, este posibil sa aveti un sistem infectat.

9. “Imi lipsesc fisiere necesare pentru a rula jocuri, programe etc” - Din nou, acest lucru ar putea fi un semn de infectare, desi este posibil sa fie vorba de o instalare incompleta sau incorecta a acelor programe.

10. “Computerul meu, practic, a innebunit” - In cazul in care computerul dumneavoastra incepe sa actioneze singur sau sa trimita email-uri fara sa stiti, daca aplicatii sau ferestre de Internet se deschid singure, in mod sporadic, sistemul ar putea fi compromis de malware.  

In toate scenariile prezentate mai sus sau daca aveti cea mai mica banuiala ca aveti computerul infectat, Panda Security va recomanda sa cautati aplicatii de securitate alternative la cele pe care le aveti instalate (daca aveti!).

Nu este nevoie sa le dezinstalati pe cele curente, puteti folosi programe antivirus online, gratuite, cum ar fi Panda ActiveScan.

Mai mult, aveti acces si la alte programe antivirus gratuite!

Alte subiecte pe www.incont.ro:

Inventii care i-ar fi putut face miliardari! Afla-le povestile!

Vrei sa calatoresti cu avionul pe ruta Bucuresti - Cluj? Esti gata pentru 8 ore de drum?