La ce sa fiti atent: 

1. Tipul de aparat - Cel mai des intalnit tip de sistem de climatizare este „split", care are doua componente: externa si interna adica afara si inauntru. Mai departe, un pic mai sus pe treapta evolutiei, sunt aparatele „ductibile", care permit transportul aerului printr-un tavan fals prin canale flexibile, izolate termic. Aceste aparate sunt apreciate pentru ca impiedica formarea curentilor de aer.

Mai sunt apoi si aparatele de aer conditionat portabile. Specialistii nu le recomanda insa din mai multe motive. In pimul rand: au o eficienta scazuta, sunt incomode si desi pot fi puse oriunde, au nevoie de un tub de aerisire, care trebuie scos pe geam pentru evacuarea aerului cald".

Sfatul specialistului:  Nu va luati aparat de aer conditionat portabil ca nu merita! Daca nu aveti prea multi bani, mai bine optati pentru un ventilator!

2. Puterea aparatului - In general, puterea aparatului este exprimata in BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele europene/internationale puterea se exprima in W sau kW. De regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3.412 (de exemplu, 9.000 BTU/h impartit la 3.412 = 2,64 kW).

Pentru o camera obisnuita de pana la 20 de metri patrati, specialistii recomanda sa cumparati aparate de aer conditionat de peste 9.000 Btu/h, iar daca aveti camere putin mai mari, de pana la 25 de metri patrati, cel mai bine este sa cumparati aparate de peste 12.000 Btu/h.

Mai exact, pentru o incapere de 10-12 metri patrati este nevoie de un aparat cu o putere de 7.000-9.000 BTU/h, in functie de cum sint orientate ferestrele - spre Nord sau Sud. Pentru o incapere de 12-20 metri patrati este nevoie de o putere cuprinsa intre 9.000 si 12.000 BTU/h pentru o suprafata de 20-24 metri patrati, de 12.000-14.000 BTU/h.

Pentru 24-30 de metri patrati, aveti nevoie de 14.000 si 16.000 BTU/h. Pentru suprafetele mai mari de 40 metri patrati, este recomandata montarea a doua aparate sau a unor unitati cu puteri mai mari.

Sfatul specialistului: Nu va instalati aparate subdimensionate, pentru ca astfel le veti “forta” in exploatare punandu-le in pericol durata de viata!

 3. Cantitatea de energie electrica pe care o consuma De regula, aparatele de clasa energetica A sau A+ au un consum de electricitate mai mic cu pana la 40% fata de aparatele din clasa C sau D. De exemplu, un aparat de clasa energetica A are o eficienta energetica de 3,6 adica la un kW consumat din retea, "face frig” de 3,2 kW.

Mai departe, aparatele de clasa inferioara pot avea o eficienta de 2 sau 2,4. De exemplu, un aparat de aer conditionat de clasa energetica A si de 12.000 BTU (3,5 KW “frig”) va consuma doar 1.080 wati/ora fata de unul de clasa C sau D, care va consuma 1.250-1.500 wati/ora.

Sfatul specialistului: Nu va zgarciti ca sa ajungeti sa dati banii pe aparate la clase energetice inferioare, pentru ca desi sunt mai ieftine la achizitie, o sa cheltuiti mai mult pentru plata energiei electrice, pe care o veti consuma! In primul an de functionare, "veti recupera" diferenta pe care trebuia sa o dati la achizitie!

4. Banii pe care ii dati pe el - Nimeni nu va recomanda, in afara de vanzator, desigur, sa va luati un aparat scump. Durata de viata a unui aparat de aer conditionat este de circa zece ani, dar cel putin o data la patru ani apar noi generatii, care consuma mai putin, sunt mai accesibile ca pret si mai performante.

Mai mult, ar trebui sa stiti ca pe piata se gasesc sisteme de conditionare foarte performante si cu functii suplimentare, cum ar fi filtru de purificare a aerului. Alte aparate au si functie de incalzire. Acestea din urma, dotate cu o pompa de caldura, pot fi folosite si pana la temperaturi de minus 10 grade Celsius.

Marcile de renume in domeniu sunt Daikin sau York, dar fiti atenti la garantia oferita.

Sfatul specialistului: Nu aruncati banii pe cel mai scump aparat pentru ca nimic nu va garanteaza ca este si cel mai bun si in plus, in cativa ani, va aparea ceva mult mai bun!

5. Locul unde il veti aseza - Daca nu stiati, locul unde il asezati este important pentru sanatatea dumneavoastra. Ca sa fim mai rigurosi, nu e bine sa il instalati deasupra canapelei, a patului, a biroului sau a altor zone de lucru sau in care va petreceti foarte mult timp. Este bine de stiut ca un singur aparat de aer conditionat nu poate acoperi toate camerele unei locuinte, iar montarea unuia singur pe hol este o varianta de compromis, dar depinde cat de cald este, pentru ca in perioada caniculara cu siguranta ca nu va putea sa dea rezultatele la care, poate, va asteptati. 

Mai departe, trebuie sa evitati sa-l montati langa sursele de caldura sau in zonele din casa, care au o umiditate foarte ridicata ori in directia razelor solare.

Ce preturi au aparatele de aer conditionat?

In general, preturile aparatelor de aer conditionat pornesc de la 600 de lei (Artic) si pot ajunge si pana la peste 4.000 de lei (Panasonic). Sunt deja companii care au reduceri, pentru ca se pregastesc deja de sezonul de vanzari. Cele mai multe achizitii de aparate se fac de obicei vara.

Domo are acum reduceri intre 5 si 20% la astfel de aparate. Oferta AICI!

In schimb, la Altex, sunt aparate mai ieftine decat cele de la Domo, dar vorbim numai despre categoriile de baza.

Mai departe, retailerul online eMag.ro are cea mai bogata gama comparativ cu primii doi!

Exista si un magazin online specializat si are si acesta reduceri! Le puteti vedea AICI!