Expertii spun ca orice forma de contract, in afara de cel care implica statutul de angajat cu carte de munca, poate fi mai avantajoasa financiar pentru persoana in cauza, dar depinde foarte mult de intelegerea pe care o ai cu platitorul sau beneficiarul serviciilor tale!

"In cazul unei persoane fizice organizata ca PFA/PFI, de exemplu, se poate dovedi avantajoasa fiscal incheierea unui contract chiar si in situatia existentei unui singur Client, insa trebuiesc avute in vedere conditiile de exercitare a activitatii si, implicit, riscul ca activitatea sa fie recalificata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta", a explicat Cristian
Radulescu
, partener in cadrul firmei de consultanta fiscala TaxHouse.

El a mai spus ca, „din punct de vedere fiscal, in principiu, costul fiscal total atras de: (i) una din formele de organizare si impozitare ca PFA/PFI in sistem real sau pe baza de norme de venit; (ii) obtinerea unor venituri de natura profesioanala precum venituri din proprietate intelectuala sau din conventii civile; (iii) incheierea unor contracte de mandat sau de administrare pentru persoana cu atributii de administrare, este unul mai redus decat costul fiscal aferent incheierii unui contract individual de munca". 

Cu toate acestea, in situatia contractelor individuale de munca, avand in vedere modificarile intervenite la Codul Fiscal incepand cu 01.01.2011, angajatorul si angajatul pot reconsidera „pachetul de beneficii salariale” existente la nivelul angajatului ceea ce poate avea ca efect o reducere a costului fiscal total datorat, a mai aratat consultantul.

Potrivit lui Cristian Radulescu, avand in vedere ca regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor a fost reintrodus, aceasta optiune va fi probabil luata in considerare si implementata in practica in scopul atingerii unor avantaje fiscale”. 

"Trebuie insa sa se aiba in vedere conditiile concrete de aplicare in practica, in functie de specificul activitatilor desfasurate de agentii economici, tinand seama totodata de potentialul risc de reclasificare, strict din punct de vedere fiscal, a relatiei dintre doua societati comerciale ca o relatie dependenta, veniturile obtinute putand fi asimilate unor venituri salariale”, a punctat partenerul de la TaxHouse.
 
La randul sau, Gabriel Biris, partener fondator la Casa de avocatura Biris Goran, a explicat pentru incont.ro ca "orice formula ar alege, persoana in cauza trebuie sa fie atenta sa nu fie in culpa pentru o activitate dependenta adica are concediu medical, program de lucru, foloseste resursele beneficiarului s.a.m.d.".

"Fiscul a devenit cel putin la nivel declarativ mult mai agresiv in departajarea activitatilor dependente de cele independente", a spus Gabriel Biris.

El a mai aratat ca in continuare "cele mai eficiente modalitati de plata sunt contractele de drepturi de autor, conventiile civile, contractele de prestari servicii, contractele cu o PFA, precum si contractele de administrare".

Exemplu

Pentru un salariu net de 2.500 de lei, angajatorul trebuie sa plateasca in total 4.588 de lei cu toate taxele si impozitele. Daca respectiva persoana ar avea o microntreprindere, costul pentru salariul sau de 2.500 de lei net ar fi de circa 3.000 de lei. De aici rezulta o diferenta de peste 1.500 de lei, deloc neglijabila!