Candidatii sunt pusi in situatii similare cu cele pe care le vor intalni la noua slujba, iar comportamentul lor e studiat de psihologi. Testarea, folosita de ani buni in strainatate, este filmata si apoi analizata de specialisti. O astfel de evaluare, pentru un post de director, poate dura pana la sapte ore.

Psiholog: "Candidatul primeste mai multe mailuri, scrisori, unele se suprasupun si sunt contradictorii si el trebuie sa prioritizeze, sa delege niste sarcini."

Candidatii sunt pusi in situatii pe care le-ar putea intalni la locul de munca.

Candidat: "Sunt managerul financiar si in ultima vreme nu imi mai ajunge timpul. Si nu mai pot sa imi fac treaba cum trebuie. Hai sa gasim cateva solutii pe care dumneavoastra le-ati prefera ca sa evitam acesti factori."

Reactiile candidatilor, dar si metodele de lucru, sunt atent analizate de psihologi, care aleg apoi persoana potrivita pentru postul respectiv.

Marinela Degeratu, psiholog specialist in psihologia muncii: "Metoda centrului de evaluare aduce in primul rand un plus de informatie fata de metoda interviului. Predictia pe performanta lui este mult mai acurata."

Aceasta metoda de evaluare castiga tot mai mult teren in Romania.

Flaviu Udrea, managerul unei companii de comunicatii: "Ne dam seama cum arata lucrurile in fapt in momentul in care ei sunt pusi in situatii reale. Este foarte important care sunt persoanele care vin integrate in echipa noastra, sa fie persoane competente cu care sa putem colabora."

Pentru selectarea unui director, angajatorii din Cluj platesc firmelor de specialitate si cateva mii de euro.